Zijn abrikozenpitten of andere fruitpitten giftig? Voedingsdeskundige Pascalle Stijger van het Voedingscentrum geeft antwoord op deze vraag.
Iris
Pascalle Stijger, voedingsdeskundige:
Van veel fruit kun je de pitten gewoon doorslikken. Denk aan de pitjes in druiven, kiwi, bessen, aardbeien en (water)meloen. Ook een paar sinaasappelpitjes kunnen geen kwaad. Maar bij pitten van appels, peren en steenvruchten, zoals abrikozen, perziken en kersen, is het een ander verhaal. In deze pitten zitten plantengiffen die in je lichaam kunnen worden omgezet in cyanide, ook wel blauwzuur genoemd. Dat is een giftige stof. Als er veel van deze stof in je lichaam vrijkomt, kun je klachten krijgen als een versnelde ademhaling, hoofdpijn en draaierigheid. Het eten van één hele rauwe abrikozenpit kan al gevaarlijk zijn. Bij kinderen is deze limiet nog lager.
Pas op met vermalen pitten
Slik je nu per ongeluk een appel- of perenpitje door, dan kan dat niet gelijk kwaad. Je poep de pit gewoon weer uit. Probeer in ieder geval niet op de pitten te kauwen, juist dan kunnen er kleine hoeveelheden plantengifstoffen vrijkomen. Voor een keer is dat ook niet gelijk een groot probleem, maar de pitten vermalen kan wel gevaarlijk zijn. Maak je bijvoorbeeld een smoothie, verwijder dan eerst te pitten en stop dan het fruit in de blender.
Geen wondermiddel
Er gaan verhalen rond over de voordelige gezondheidseffecten van abrikozenpitten. Het stofje laetrile in abrikozenpitten - in het verleden ook wel als vitamine B17 aangeprezen – zou beschermen tegen kanker. Dit is echter nooit aangetoond. Er is geen enkele functie bekend van deze stof bij de mens. Leatrile kan wel schadelijk zijn. Nog een reden dus om geen abrikozenpitten te eten. Hou het lekker bij de vrucht zelf.
Pascalle Stijger werkt als woordvoerder en redacteur bij het Voedingscentrum in Den Haag. Ze geeft antwoord op vragen over gezond, duurzaam en veilig eten.
Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.
Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.