Spruitjes zijn vitamine C-bommetjes
Bij het verbouwen van groente lijken het weer en de seizoenen geen rol meer te spelen. Tegenwoordig komen groenten vaak uit de kas of het buitenland. Toch is er niets mis met wintergroente: het barst van de vitamines en is goed voor het milieu.
Nederland importeert elk jaar ongeveer 1,2 miljard kilogram groente en fruit en exporteert ongeveer het dubbele. Het is soms moeilijk te begrijpen hoe de handel werkt. Zo wordt het grootste deel van ‘onze’ in de kas gekweekte frambozen geëxporteerd naar Rusland. Een ding is zeker: voordat de meeste groentesoorten op je bord liggen is er heel wat energie in gestoken. Die energie zit met name in de teelt en het vervoer. De hoeveelheid energie die nodig is per kilogram groente verschilt per soort en seizoen. Het maakt namelijk veel uit of groente van de akker of uit een verwarmde kas komt. En of het met het vliegtuig is ingevlogen of is vervoerd per boot of vrachtwagen. Je kunt dus beter kiezen voor een biologische winterpeen uit de polder, dan voor sperziebonen uit Kenia.
Wintergroente van het land
Wintergroente wordt verbouwd in Nederland, op de volle grond. Groentesoorten, zoals pastinaak, knolselderij en boerenkool kunnen prima groeien bij lage temperatuur. Sterker nog: boerenkool is lekkerder als de vorst eroverheen is geweest. Dat is geen fabel. Er gebeurt namelijk iets in planten als de temperatuur daalt: ze slaan meer suikers op en dat beïnvloedt de smaak. En het mooie is, hoe kouder het wordt, hoe meer suikers worden opgeslagen. Wie hunkert naar een boerenkoolstamppot en te ongeduldig is om op nachtvorst te wachten, kan een versgeplukte stronk in de diepvries leggen. De cellen in de boerenkool leven nog wel een tijdje door en gedragen zich nog even alsof ze buiten in de volle grond met vrieskou geconfronteerd worden. Maar erg lang duurt dat helaas niet. De plant is immers los van zijn wortels en kan geen voedingsstoffen meer aanvoeren. Het heeft dus geen zin om een zak gesneden boerenkool eerst een nachtje in de vriezer te leggen.
Vitaminebommetjes
Wintergroenten zijn zeer rijk aan vitamines: een portie gekookte spruitjes (200 gram) bevat ruim 2,5 keer zo veel vitamine C als een sinaasappel (dat is net zoveel als een heel glas versgeperst sinaasappelsap). Spruitjes zijn de vitamine-C bommetjes in de winter!
Top 10 wintergroente
Ook andere wintergroenten zijn rijk aan vitamines. Het Vitamine Informatie Bureau stelde een top 10 samen met wintergroente die goed zijn voor het milieu én rijk zijn aan vitamines en mineralen.
Spruitjes | Spruitjes zijn de meest vitaminerijke wintergroente en zijn rijk aan vitamine B6, foliumzuur, vitamine C en kalium. |
Boerenkool |
Boerenkool bevat bijna alle vitamines en mineralen en is vooral rijk aan (pro)vitamine A, B2, B6, C, foliumzuur en calcium. |
Winterpostelein | Rijk aan (pro)vitamine A, foliumzuur, kalium, calcium, ijzer en magnesium. |
Groene kool | Groene kool bevat relatief veel vitamine B1, B2, foliumzuur en vitamine C. |
Knolselderij |
Knolselderij bevat relatief veel vitamine B6, foliumzuur, ijzer en kalium. |
Koolraap |
Koolraap bevat met name vitamine C en calcium. |
Pastinaak |
Pastinaak bevat vitamine B1, B3, magnesium. |
Prei | Bevat met name vitamine B6 en foliumzuur. |
Zuurkool |
Bevat vitamine B6, vitamine C en calcium. |
Winterwortel |
Wortelen zijn met name zeer rijk aan (pro)vitamine A. |
- Vitamine Informatie Bureau