Waarom kiwi's zo gezond zijn

Laxerend vitaminebommetje

Getty Images

Veel mensen denken dat de kiwi uit Nieuw-Zeeland komt. Maar toen de kiwi nog geen kiwi werd genoemd, maar Chinese kruisbes en later Yang Tao (oftewel zoete perzik), kwam de kiwi alleen nog maar voor in China.

Pas begin van de vorige eeuw namen Nieuw-Zeelandse missionarissen zaden mee naar hun vaderland. In eerste instantie kreeg hij de naam Chinese stekelbes, maar telers vernoemden hem later naar de kiwivogel, die ook bruin en rond is.

Boordevol vitamines

Een kiwi is gezond, supergezond zelfs. Kiwi's zijn rijk aan vitamine C, B en E. Door de vele vitamine C draagt het eten van een kiwi bij aan een goede weerstand. Groene kiwi's bevatten zelfs meer vitamine C dan een sinaasappel of wel drie citroenen. Daarnaast zijn kiwi's heel vezelrijk en die vezels zijn, zoals je misschien al wel weet, goed voor je spijsvertering.

Maar niet alleen door de vezels werken kiwi's laxerend, ook door het feit dat ze een eiwit afbrekend enzym - actinidine - bevatten. Dit enzym zorgt er voor dat het lichaam eiwitten verteert. Kiwi is de enige fruitsoort die dit enzym bevat. Door deze stof kun je kiwi ook beter niet in combinatie eten met melkproducten. Zodra je kiwi bij eiwitrijke producten voegt, dan beginnen die af te breken oftewel te schiften.

Weinig calorieën

Voor mensen die op dieet zijn, is de kiwi een aanrader. Ze bevatten namelijk weinig calorieën. Slechts 57 kilocalorieën per 100 gram. Ook is kiwi rijk aan antioxidanten, zoals vitamine C en polyfenol. Antioxidanten beschermen het menselijk lichaam tegen schadelijke stoffen, de zogenaamde vrije radicalen.

Gele kiwi

Naast de groene kiwi bestaat er ook een gele kiwi. Deze bestaat nog niet zo heel lang. De eerste gele kiwi lag pas in 2000 in de Europese winkels. Na jaren (wél 23!) van experimenteren en optimaliseren waren de telers tevreden met het resultaat. En terecht, want veel mensen vinden hem zelfs lekkerder dan de groene variant.

Schil

Wist je dat je de schil van een kiwi in zijn geheel kan opeten? Het klinkt misschien niet heel aantrekkelijk, maar de schil bevat ontzettend veel vezels. Als je de haartjes van de schil borstelt en de kiwi wast dan smaakt hij lekkerder.

Bewaren

Een kiwi kun je na aanschaf nog zo'n twee weken in de koelkast bewaren. Wil je hem sneller eten en is hij nog niet zo heel rijp? Dan kun je hem het beste bij andere fruitsoorten leggen op de fruitschaal. Dit versnelt namelijk het rijpingsproces. De groene kiwi is harder en iets langer houdbaar dan de gele kiwi.

Invriezen

Wist je trouwens dat je een kiwi ook heel goed in kan vriezen? Na het ontdooien kun je ze beter niet zo eten, maar gebruiken om een smoothie of een toetje te maken.

Bron 
  • Medical News Today