Zo herken je een rijpe watermeloen

Getty Images

De zomer is het perfecte seizoen om de allerlekkerste meloenen te eten. Heel fijn, maar hoe weet je zeker dat je geen waterige, smaakloze meloen mee naar huis neemt? Met deze tips kun je een rijpe meloen herkennen.

De schil

Je kijkt allereerst natuurlijk altijd naar de schil, want met die kennis moet je vaak inschatten of het een lekkere meloen is. Een meloen die te vroeg geoogst is, wordt nooit meer rijp. Hij blijft na de oogst namelijk niet meer doorrijpen. Dus als de schil er te hardgroen of -geel uitziet: niet doen. Een meloen is ook niet langer dan vier tot zes dagen houdbaar, dus bruine vlekken zijn nooit een goed teken.

Bij een watermeloen kan een vlek juist wel een goed teken zijn. Een rijpe watermeloen die klaar is om te worden opengesneden, heeft namelijk vaak een gele vlek op de schil. Deze vlek geeft aan dat de watermeloen op de grond is gelegd om in de zon te rijpen.

Het gewicht

Een ander teken dat je een rijpe meloen te pakken hebt, is het gewicht. Wanneer je bij het oppakken het idee hebt dat de meloen veel zwaarder is dan hij er op het oog uitziet, weet je dat je goed zit. Vaak geldt: hoe zwaarder de meloen, hoe rijper hij is. Te licht in gewicht betekent dat de meloen of nog niet rijp, of juist overrijp is en bezig is in te drogen.

De ‘klopmethode’

Kloppen op een watermeloen: het voelt gek en niet iedereen is ervan overtuigd dat het een effectieve methode is. Toch zijn er experts die zweren bij deze ‘klopmethode’, dus het is het proberen waard. Pak de meloen even op en klop tegen de zijkant aan. Als een meloen te massief of dof klinkt, is dat geen goed teken. Dan kan hij van binnen nog wit zijn of al te zacht. Een hol geluid betekent dat er genoeg vocht in het vruchtvlees aanwezig is. Dit wil echter niet altijd zeggen dat de watermeloen ook zoet is. Het gaat puur om de rijpheid en niet alle rijpe watermeloenen zijn even zoet.

Meloenen staan in de Schijf van Vijf. Voor volwassenen geldt het advies om minimaal 2 porties fruit per dag te eten. Dat komt neer op 200 gram fruit of meer. Als je steeds andere fruitsoorten kiest, krijg je alle voedingsstoffen uit fruit binnen die je nodig hebt. Bij het telen van meloenen worden pesticiden gebruikt, daarvan kunnen resten achterblijven. De kans dat zo’n rest een gevaar voor de gezondheid vormt is erg klein. Bij biologisch fruit worden minder bestrijdingsmiddelen gebruikt. De middelen die gebruikt worden zijn van natuurlijke oorsprong. Ze zijn beter voor het milieu.

Auteur