Koffie en marsala vullen elkaar voortreffelijk aan. Het is de zoete, lichtbittere smaak die de combinatie zo bijzonder maakt. Een elegant en verfijnd dessert, dat heel geschikt is voor een etentje. Dit recept komt uit het boek Gezond eten voor je hart van Gayler & Lynas.
Ingrediënten
- 8 rijpe maar stevige nectarines
- 100 gram suiker
- 1 eetlepel koffie-essence
- 1 vanillestokje, in de lengte gespleten
- 1 kaneelstokje
- 4 eetlepels marsala
- 1 dl demi crème fraîche om erbij te serveren
Bereiding
Verwarm de oven voor op 180 °C.
Dompel de nectarines 1 minuut in kokend water, laat ze onder de koude kraan schrikken en verwijder de schil. Halveer de nectarines, verwijder het pitten en doe de vruchten in een ovenschaal.
Laat de suiker met 3 dl water 10 minuten koken tot een lichte stroop. Voeg de koffie-essence, het vanillestokje, het kaneelstokje en de marsala toe. Giet dit mengsel over de nectarines en zet de schaal onafgedekt 25 minuten in de oven tot ze gaar zijn. Bedruip de nectarines in die tijd regelmatig met de marsala-koffiesiroop.
Verwijder het vanillestokje en het kaneelstokje. Schep de nectarines met een schuimspaan uit de ovenschaal in een grote kom en laat ze afkoelen. Giet de overgebleven marsala-koffiesiroop in een pan en laat op hoog vuur inkoken tot 2⁄3 van het volume. Giet de siroop over de nectarines in de kom en laat alles afkoelen. Zet de kom een nacht in de koelkast en serveer met de crème fraîche.Voedingswaarden
- Gezond eten voor je hart