Eerste alzheimermedicijn lecanemab toegelaten in Europa

'Eerste stap in behandeling van ziekte van Alzheimer'

alzheimermedicijn
Getty Images

Het alzheimermedicijn lecanemab is door het Europese geneesmiddelenbureau (EMA) alsnog goedgekeurd voor een specifieke groep. Het middel was eerder nog afgekeurd, omdat het te veel ernstige bijwerkingen gaf, meldt het EMA.

In Amerika is het medicijn al sinds vorig jaar goedgekeurd. De Europese geneesmiddelenautoriteit vond de negatieve risico’s alleen groter dan een mogelijk positief effect. Lecanemab kan namelijk ernstige bijwerkingen geven, waaronder hersenbloedingen. 

Toch geven experts na onderzoek nu een positief advies: een specifieke groep patiënten die een bepaald gen niet heeft of slechts één kopie ervan, komt in aanmerking voor het medicijn.

Veelbelovende resultaten

Onderzoeksresultaten zijn veelbelovend: in anderhalf jaar tijd kan de achteruitgang met vijfenhalve maand worden vertraagd. In Nederland hebben naar schatting zo’n 200.000 mensen alzheimer en dat aantal zal naar verwachting groeien. Bij hen worden in de hersenen ziekmakende eiwitten aangemaakt waardoor ernstige dementie ontstaat. Lecanemab helpt de verkeerde eiwitten op te ruimen, waardoor de ziekte wordt geremd.

 

Het grootste nadeel van dit medicijn is dat er ernstige bijwerkingen kunnen optreden, namelijk zwellingen door vocht of hersenbloedingen. Om die reden is er in Amerika een strenge selectie van patiënten die het middel krijgen. Mensen die bloedverdunners slikken of een bepaald gen hebben, krijgen het medicijn niet. Uiteindelijk komt zo’n tien procent van de mensen met alzheimer in aanmerking.

Eerste stap in behandeling tegen alzheimer

Voor het eerst is er een medicijn dat de ziekte van Alzheimer kan afremmen op de Europese markt gekomen. De toelating van lecanemab betekent alleen niet dat het medicijn gelijk beschikbaar is in Nederland. Het Zorginstituut moet nog bepalen of het vergoed wordt en voor wie. 

Alzheimer Nederland is blij met de ontwikkeling en toelating van het medicijn, maar wil geen valse hoop geven, schrijft de stichting op haar website. "We zien dat de gespecialiseerde artsen in Nederland terughoudend zijn. Zij zien dit medicijn niet als ‘de oplossing’ van alzheimer, maar duidelijk als een eerste stap. Uiteindelijk moeten er nieuwe medicijnen met een betere werking of combinatietherapieën komen die meer voor patiënten kunnen betekenen. Onderzoek naar betere therapieën blijft dus essentieel."

Bron 
  • ad.nl
  • Alzheimer Nederland