Wanneer je partner of een andere naaste dementie krijgt, heeft dat grote invloed op de relatie. Hoe ga je daarmee om?
Tip 1: Stel je verwachtingen bij
De persoon die je al zo lang kent verandert. Je naaste kan minder goed een luisterend oor zijn dan voorheen. Gesprekken veranderen en je moet veel meer zelf gaan doen. Dat is heel verdrietig. Je zult je verwachtingen bij moeten stellen. Toch zeggen mantelzorgers dat ook bij dementie mooie momenten mogelijk zijn. Voor een gesprek met iemand met dementie is meer geduld nodig. Als je de tijd neemt, komt rijke informatie naar boven. Ruim dus de tijd in voor een gesprek.
Tip 2: Probeer samen iets nieuws
Ga samen op zoek naar mooie momenten. Als iemand opleeft van een cd van Bach, maak daar een aantekening van en zorg dat werk van Bach standaard klaarligt. ‘Wil je misschien een keer gaan schilderen?’ is een simpele, maar waardevolle vraag. Kijk niet alleen naar de oude en vertrouwde hobby’s en liefhebberijen. Sommige mensen met dementie willen graag iets nieuws proberen.
Tip 3: Behoud zelfstandigheid
Net als iedereen, wil iemand met dementie ook wel eens alleen op stap. Sommige mensen met dementie willen vaker wandelen dan vroeger, waarschijnlijk omdat ze onrustig zijn. Maar het kan zijn dat ze de weg kwijtraken en gaan dwalen. Met een Gps-systeem kun je op internet zien waar je naaste is. Dit kan een veilig gevoel geven, voor beiden. Er zijn veel mogelijkheden op het gebied van Gps, zoals riemen, horloges, een inlegzool voor in de schoen. Maar een Gps-systeem zorgt niet automatisch dat iemand met dementie veilig over straat kan; kent diegene de verkeersregels nog wel? En ook met gps kan iemand met dementie nog steeds de weg kwijtraken en daarover in paniek raken. Iemand kan ook het gevoel hebben dat hij gecontroleerd wordt. Praat vroeg over de mogelijkheden, dan kunnen jullie beiden wennen. Kenniscentrum Vilans testte diverse Gps-systemen en maakte een keuzehulp. Die vind je op www.vilans.nl (zoek op gps).
Tip 4: Lees verhalen van andere mensen
Je bent niet te enige die te maken krijgt met een partner of naaste met dementie. Je hoeft dus ook niet zelf het wiel uit te vinden. Op internet zijn veel verhalen te vinden van andere mensen die met dezelfde problemen te kampen hebben. Dat kan inspiratie geven voor het vinden van oplossingen.
Kijk bijvoorbeeld eens op de website www.dementieverhalenbank.nl, een initiatief van Anne-Mei The, bijzonder hoogleraar Langdurige Zorg en Dementie aan de Universiteit van Amsterdam. Hier staan persoonlijke verhalen van mensen met dementie, mantelzorgers, zorgprofessionals en andere deskundigen. Persoonlijke verhalen staan ook in het inspirerende boek ‘Ik heb dementie’. Hierin staan vijftig brieven van mensen met dementie. Het boek is samengesteld door dementie-hoogleraar Marcel Olde Rikkert. De gedichtenbundel van Hans Cieremans, Vergeet-me-nietjes, is volgens Hugo Borst ‘ontroerend goed’. www.hanscieremans.nl
Tip 5: Bezoek een Alzheimercafe
Ten slotte is het een goede tip om eens langs te gaan bij een Alzheimer Café. Elke maand vertelt een deskundige over een specifiek thema rondom dementie, zoals eten en drinken of juridische aspecten. In een Alzheimer Café kunt u ook ervaringen uitwisselen met andere mantelzorgers. Er zijn Alzheimer Theehuizen, speciaal voor mensen met een andere culturele achtergrond. Op www.alzheimer-nederland staat waar het dichtstbijzijnde Alzheimer Café of Theehuis te vinden is (zoek op Alzheimer Café).
|
Meer weten?
Lees hier meer over leven met dementie. Zie ook deze tien tips voor beter contact met iemand met dementie.
Alzheimer Nederland geeft adviezen aan mensen die zorgen voor iemand met dementie. Welke professionele zorg is beschikbaar, hoe kunt je intiem blijven, hoe te voorkomen dat je overbelast raakt, het staat allemaal op www.dementie.nl.