De dikke darm neem het water op uit de voeding. In de wand van dit deel van de darmen kunnen tumoren voorkomen.
Het colon, of dikke darm, is een lange, holle buis aan het einde van het spijsverteringskanaal in de buik. De dikke darm werkt als afvalverwerker: hij neemt verteerd voedsel als vaste afvalstof op en duwt dit uit het lichaam via de endeldarm en de anus.
De voering van de dikke darm is een ideale plek voor kleine poliepen en tumoren om zich te vestigen en te groeien. Poliepen zijn over het algemeen goedaardig. In de dikke darm kunnen zich echter ook kwaadaardige tumoren ontwikkelen.
Dikkedarmkanker kan optreden bij mannen en vrouwen, veelal ouder dan 50 jaar. Langdurige constipatie of diarree, bloed in de ontlasting en onverklaarbare vermoeidheid of gewichtsverlies zijn symptomen van dikkedarmkanker. Dikkedarmkanker gaat vaak samen met endeldarmkanker. Dan spreekt men van colorectale kanker.
Zoals bij de meeste gevallen van kanker is vroegtijdige ontdekking ook bij dikkedarmkanker van belang. Patiënten met een verhoogd risico moeten regelmatig worden gecontroleerd. Dat zijn bijvoorbeeld vijftigplussers en mensen bij wie in de familie dikkedarmkanker voorkomt.