'Immunotherapie is bijzonder effectief'
De medische wetenschap gaat als een trein. Elk jaar komen er nieuwe medicijnen, behandelingen en inzichten bij. Maar welke gaan echt het verschil maken? We vroegen het aan vijf artsen, gespecialiseerd in
kanker, hartchirurgie, migraine, COPD en ouderengeneeskunde. Waar kijken zij naar uit in 2019?
Hans Gelderblom (55) is internist-oncoloog en hoofd van de afdeling Medische Oncologie in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).
'Immunotherapie is bijzonder effectief'
Naast chemotherapie, bestraling en opereren is er een nieuwe behandeling tegen kanker in opkomst: immunotherapie. Bij deze behandeling worden je eigen afweercellen (T-cellen) ingezet tegen de kankercellen. “Normaal gesproken vallen je T-cellen vreemde bacteriën en virussen aan”, legt Gelderblom uit. “Bij immunotherapie ruimen ze ook tumorcellen op. Dat doen ze effectief en patiënten verdragen deze behandeling vaak veel beter dan chemotherapie. Slechts eén op de twintig patiënten heeft serieuze bijwerkingen. Dat is in verhouding erg weinig.”
Immunotherapie wordt nu uitgeprobeerd bij melanoom, een vorm van huidkanker, en bij long-, blaas- en nierkanker. Volgens Gelderblom gaan artsen de nieuwe therapie de komende tijd ook toepassen bij een bepaald type borstkanker en hoofd-halstumoren. Een nadeel van immunotherapie is dat het peperduur is, net als veel nieuwe medicijnen die voor kanker op de markt komen. Kom je als 70-plusser wel in aanmerking voor deze dure behandelingen? Gelderblom: “De komende jaren gaan we hier antwoorden op krijgen. Ik voorspel dat we niet langer naar iemands kalenderleeftijd kijken, maar naar zijn of haar biologische leeftijd. De ene 75-jarige is veel fitter dan de andere. Er komen steeds meer testen op de markt die kijken naar geestelijke en lichamelijke fitheid en geschatte levensverwachting. Hoe dan ook, ga altijd het gesprek aan met de arts over de mogelijkheden. Sta ook open voor onderzoek naar nieuwe behandelingen. In ons land wordt er op zeer hoog niveau onderzoek gedaan.”
Er is meer goed nieuws: er komen steeds meer goede biosimilars, alternatieve kankermedicijnen die net zo goed zijn maar dan goedkoper. Gelderblom: “Medicijnen zijn zo duur omdat de farmaceutische industrie de patenten in handen heeft en daar flink geld voor kan vragen. Als die patenten na een aantal jaar verlopen, krijgen andere producenten de kans om medicijnen na te maken. Deze middelen noemen we biosimilars. Ze hebben exact dezelfde werking en dezelfde veiligheid, maar zijn een stuk goedkoper. Rituximab bij lymfomen en trastuzumab bij borstkanker zijn goede voorbeelden uit de praktijk.”
Dit artikel is eerder verschenen in Plus Magazine januari 2019. Nog geen abonnee van Plus Magazine? Abonnee worden doet u in een handomdraai!
- Plus Magazine