Hoe bereidt u zich voor op chemotherapie?

Maak uw eigen chemoplan!

Getty Images

De diagnose kanker slaat in een klap alle grond onder uw voeten weg. Angst en onzekerheid spelen daarbij een grote rol. Een eigen chemoplan helpt u zich voor te bereiden op de behandelingen en de chemokuur zo goed mogelijk te doorlopen. Want het is wel zo prettig als u vooraf weet wat u te wachten staat.

Iedereen kent wel iemand met kanker. Een ongrijpbare aandoening die in veel soorten en maten voorkomt. Chemotherapie is voor veel kankerpatiënten de aangewezen behandeling, al dan niet in combinatie met bijvoorbeeld bestraling. Een zogenoemd chemoplan is nuttig in de voorbereiding op het behandeltraject en helpt om de mogelijke lichamelijke en emotionele gevolgen van deze ingrijpende ziekte in kaart te brengen.

Uw chemoplan wordt gebruikt voor, tijdens en na de chemokuur. Het beschrijft de details van specifieke regels en afspraken of het behandelingsschema, geeft u overzicht en laat zien wat u van de behandeling kunt verwachten. Eventueel is zo'n plan online te maken via Chemotherapie.nl. Een goed plan ontwikkelt u samen met uw arts en oncologieverpleegkundige en bevat:

• Een schema van uw behandeling
• Een lijst van de soorten en hoeveelheden van medicijnen die u krijgt
• Een beschrijving van de mogelijke lichamelijke en emotionele bijwerkingen
• Een checklist met signalen, die aangeven wanneer u uw arts of oncologieverpleegkundige moet bellen
• Een lijst met telefoonnummers en tijden waarop u uw arts of oncologieverpleegkundige kunt bereiken
• Aanpak en mogelijkheden om bijwerkingen te voorkomen of beheersbaar te maken
• Wat u zelf thuis kunt doen en hoe uw omgeving kan helpen
• Flexibele en realistische doelstellingen
• Een lijst van bronnen die u van informatie en ondersteuning voorzien

Body & mind

Omdat de diagnose kanker zowel lichamelijk als geestelijk verregaande gevolgen heeft, is het aan te raden om hier in uw stappenplan rekening mee te houden. Maak daarom al bij de start van het chemoplan onderscheid tussen lichaam en geest; oftewel: body en mind. Houd bovendien ruimte vrij om een dagboek in bij te houden. dit hoeft niet heel uitgebreid te zijn, maar noteer in ieder geval eventuele bijwerkingen of stemmingswisselingen bij iedere stap in het behandeltraject. Heeft u bijvoorbeeld koorts? Bij koorts boven 38,5 graden Celsius moet u meteen uw arts bellen om hoge koorts en/of een infectie te vermijden. Dan heeft u niet alleen meteen de contactgegevens bij de hand, maar kan de arts ook precies het ziekteverloop volgen.

Lichaam

In het body-gedeelte van uw chemoplan zet u - naast de 'gewone' info over het behandeltraject ook voor uzelf op een rijtje welke vragen en onderwerpen voor u extra belangrijk zijn. Kijk hierbij bijvoorbeeld goed naar de bijwerkingen andere kankerpatiënten ervaren bij een chemokuur en of u daar vragen over heeft. Uw arts en oncolologieverpleegkundigen kunnen alle vragen die u heeft beantwoorden en weten ongetwijfeld bij wie u terecht kunt wanneer zij geen pasklaar antwoord hebben.

Denk niet alleen aan bijwerkingen als misselijkheid, lusteloosheid of gewichtsverlies en mogelijke oplossingen daartegen, maar schrijf voor uzelf ook op wat u er bijvoorbeeld van zou vinden als uw haar uit zou vallen. Zijn er in uw geval behandelingen met minder kans op haarverlies? Gaat u een pruik kopen en zo ja, hoeveel vergoedt de verzekering dan en waar doet u dat? Hoe moet deze pruik eruit zien? Andere vragen kunnen zijn: wilt u foto's van uw lichaam voor de behandeling? Kan een manicure helpen bij de chemo-bijwerkingen? Helpt bepaalde voeding misselijkheid voorkomen?

Geest

Chemotherapie laat niet alleen lichamelijk sporen na, maar geeft ook geestelijke littekens. Het heeft invloed op uw geheugen en concentratie, maar heetf ook weerslag op uw humeur. Door de kanker en de chemo kunt u zich angstig voelen en onzeker. Soms duiken er depressieve gevoelens op. En natuurlijk is er ook de omgeving - een partner, (klein)kinderen, vrienden - waar u zich zorgen om maakt en die het moeilijk hebben. Erover praten is soms moeilijk, maar wel heel erg nodig.

Naast de oncologieverpleegkundigen en de specialist staat er een heel leger aan mensen klaar die kunnen helpen bij het informeren van de omgeving, het verwerken van gevoelens en het praten over alle mogelijke zaken die u tegenkomt tijdens de behandeling. Denk hierbij ook aan psychologen, praatgroepen en organisaties als 'Looking good, feel better' (voorheen 'Goed verzorgd, beter gevoel'), het Borstprothesen Informatie Centrum (BIC) of bijvoorbeeld het Tophaarwerkersgilde Nederland.

Auteur 
Bron 
  • KWF Kankerbestrijding
  • Kankerwiehelpt.nl
  • Chemotherapie.nl