Bij een dessert denk je al snel aan zoet! Maar dit dessert heeft toch vooral veel zure smaken met de appel en de kwark. Hierdoor blijft het ook mooi licht.
Ingrediënten
- Soufflé:
- 225 gram magere boerenkwark
- 3 eidooiers
- 4 eiwitten
- 75 gram suiker
- ½ eetlepel honing
- 1 theelepel aardappelzetmeel
- boter om te bestrijken
- suiker om te bestrooien
- Kaneel roomijs:
- 200 ml melk
- 130 ml room
- 120 gram eidooier
- 100 gram suiker
- 2 kaneelstokken
- Appelcompote:
- 3 elstar appels geschild en in kleine blokjes
- 10 blaadjes verveine
- 1 citroen
- 50 gram geleisuiker
Bereiding
Soufflé:
1. Vet de soufflépotjes in met zachte boter, bestrooi met suiker en zet deze in de vriezer.
2. Ontvet een bekken en garde van de keukenmachine met heet water en een scheutje azijn.
3. Scheid de eieren en doe de eiwitten (4 stuks) in het bekken.
4. Klop deze schuimig en voeg langzaam de suiker toe (al kloppend). Klop door tot een mooi stevig, glimmend schuim.
5. Meng ondertussen de eidooiers (3 stuks) met de kwark, honing en zetmeel.
6. 'Vouw' de geslagen eiwit door het kwarkmengsel en doe dit mengsel in een spuitzak.
7. Vul de besuikerde potjes en strijk strak af met een paletmes.
8. Veeg het randje schoon met je vinger en bewaar in de vriezer tot gebruik.
Kaneel roomijs:
1. Breng de room, melk, suiker en gebroken kaneelstokjes aan de kook en laat 15 minuten trekken.
2. Roer de eidooier los met iets koude melk en giet hierop het kokende roommengsel.
3. Zet de pan terug op het vuur en gaar de massa al roerende tot 82ºC.
4. Zeef de ijsmassa en koel dit terug op ijswater.
5. Vervolgens opdraaien in de ijsmachine en dan bewaren in de vriezer.
Appelcompote:
1. De appelblokjes met de geleisuiker en het sap en rasp van de citroen zachtjes laten koken gedurende ongeveer 12 minuten.
2. Laat dit afkoelen en voeg de fijngehakte verveine toe.
Serveren:
Bak de soufflés in een voorverwarmde oven van 160ºC voor ongeveer 13 minuten. De appelcompote in de steker op het bordje plaatsen. Hierop een mooie quenelle kaneelijs leggen en een klein topje verveine. De soufflé rijkelijk bestrooien met verveinesuiker (of poedersuiker) en deze naast de compote op bord plaatsen. Direct serveren!
Dit recept is afkomstig van Beleefjesmaak.nl: een platform met recepten en tips over smaakbeleven voor (ex)kankerpatiënten. Deze website is een samenwerking van Jonnie en Thérèse Boer en artsen Ellen Kuiper-Kramer en Otto Visser.