Cultuurtip: Bedrieglijk echt, realisme in de hedendaagse kunst

Getty Images

Je denkt dat het foto’s zijn, maar het zijn toch echt schilderijen of tekeningen. Laat je verrassen in het Gorcums Museum, waar vanaf 19 oktober de tentoonstelling ‘Bedrieglijk echt, realisme in de hedendaagse kunst’ te zien is.

Hyperrealisme

De kunststroming wordt hyperrealisme genoemd. Het ontstond eind jaren zestig in Amerika als reactie op de heersende trend van abstracte kunst. Het dagelijks leven en objecten uit de consumptiemaatschappij stonden centraal in het werk van een groep jonge Amerikaanse schilders. Wat ze schilderden moest zo levensecht mogelijk lijken. De stroming kreeg navolgers over de hele wereld tot op de dag vandaag.

Hyperrealistische kunstenaars schilderen, tekenen of beeldhouwen met name alledaagse objecten, bloemen, maar ook portretten van dieren en mensen. Meestal wordt het onderwerp geïsoleerd en opgeblazen tot megaproporties. Daarmee vestigen ze de aandacht op details die anders aan onze aandacht zouden ontglippen.

De Nederlander Tjalf Sparnaay, die allerlei soorten voedsel schildert, behoort tot de huidige top van hyperrealistische schilders. Van hem zijn twee werken in Gorcum te zien, waaronder zijn befaamde spiegelei.

De tentoonstelling is tot en met 16 februari 2020 te zien.

(Tekst gaat verder onder de video)

Geheim van de Meester

Gelijktijdig loopt in het Gorcums Museum de expositie ‘Het Geheim van de Meester’ naar aanleiding van het gelijknamige tv-programma, waarin topexperts de meest uiteenlopende Nederlandse kunstwerken reconstrueerden. Alle 22 reconstructies uit de tv-serie kunt u van dichtbij bewonderen. Ook razendknap gemaakt. Twee vliegen in één klap dus.  

Zie ook: www.gorcumsmuseum.nl

Fotobijschrift: Spiegelei van Tjaf Sparnaay

Auteur