Cultuurtip: Glamourzilver

Getty Images

De expositie ‘Dynasty: glinster & glamour’ in het Zilvermuseum in Schoonhoven vertelt de geschiedenis van de beroemde zilverfabrieken van Van Kempen en Begeer. Zij hadden de high society en royalty in binnen- en buitenland als hun klant. Ook ons eigen koningshuis.

In volle glorie

Als fabrikanten van zilveren gebruiksvoorwerpen maakten de families Van Kempen en Begeer zelf deel uit van de high society. Het waren machtige families met koninklijke ambities, die voortdurend in de weer waren om macht te krijgen of te houden. In de tentoonstelling is er volop aandacht voor het verhaal van de mensen voor en achter de schermen van deze dynastieën. En uiteraard zijn de zilveren schatten die zij maakten in volle glorie te bewonderen. Bijvoorbeeld de neo-gotische juwelenkist van J.M. Van Kempen III die op de eerste wereldtentoonstelling in het Crystal Palace in Londen te zien was. Of het avondmaalservies dat in opdracht voor Koning Willem III werd ontworpen.

(tekst gaat verder onder de foto)

Getty Images

Foto: Bestekonderdelen Piet Hein.

Hofleverancier

Dat Van Kempen en Begeer het koninklijke predicaat van Hofleverancier wisten te verwerven, zal geen verrassing zijn. De fabriek in Voorschoten werd door de jaren heen druk bezocht door de oranjeleden. Tijdens de tentoonstelling in Schoonhoven wordt het bestek ‘Piet Hein’ opnieuw gepresenteerd, als replica (te koop in het Zilvermuseum). Het originele bestek ontvingen Prinses Juliana en Prins Bernhard in 1937 als nationaal huwelijksgeschenk, tezamen met het jacht de Piet Hein.

De expositie ‘Dynasty: glinster & glamour’ loopt tot en met 1 maart 2020. Klik hier voor meer informatie.

Omslagfoto: Tafelversiering in 1875 gemaakt door J.M. Van Kempen te Voorschoten. Foto Carla Leijen

Auteur