Welke expositie, theatervoorstelling of bioscoopfilm mag u niet missen? Met welke cd, tv-serie of welk boek doet u uzelf een plezier? Iedere week geeft René Boers, redacteur Cultuur van Plus Magazine, een tip voor het weekend.
Jette van der Meij (62) en Bartho Braat (66) speelden 25 jaar lang samen in ‘Goede tijden, Slechte tijden’. Tot en met 10 mei staan ze voor het eerst samen op het toneel in ‘Gare de Lyon’, een muziektheatervoorstelling over een verboden liefdesrelatie in de oorlog.
Dertig jaar later
‘Gare de Lyon’ speelt in Parijs 1942. Twee jonge gelieven – Rachel en Gerard – nemen op het Gare de Lyon afscheid van elkaar. Zij vlucht, hij blijft als verzetsstrijder. Aan het eind van de oorlog hopen ze elkaar op hetzelfde Gare de Lyon weer te ontmoeten. Maar het leven loopt anders en pas dertig jaar later zien zij elkaar als getrouwde mensen terug. Dan wordt duidelijk waarom ze zo lang van elkaar gescheiden zijn gebleven.
In het februarinummer van Plus Magazine vertelden acteurs Jette van der Meij en Bartho Braat over hun voorbereiding.
Jette: “Eigenlijk heb ik me hier mijn leven lang op voorbereid. Als kind was ik al met de Tweede Wereldoorlog bezig. Het was allemaal heel dichtbij, ik hoorde en las er veel over. Mijn vader had gevochten op de Grebbenberg, mijn moeder maakte de slag om Arnhem en de evacuatie mee.”
Bartho: “Mijn ouders hebben geen dappere daden verricht. Wel hield mijn moeder een dagboek bij over het dagelijkse leven tijdens de oorlog in Oegstgeest. In de vroege jaren vijftig – ik werd geboren in 1950 – was die best nog heel dichtbij. Als er een Duitse auto voorbij kwam en de weg werd gevraagd, riepen we als kleine jongens: ‘Immer gerade aus nach Osten’ en renden dan hard weg. Dat vonden we toch een vaderlandslievende daad. Later heb ik geschiedenis gestudeerd en bleef de oorlog me interesseren. Met mijn gezin op vakantie in Normandië zochten we alles op wat met D-Day te maken had.”
Weer een stuk over die oorlog. Er zijn mensen die vinden dat het maar eens afgelopen moet zijn.
Bartho: “Onzin. Het blijft levend, bij herdenkingen verzamelen zich enorme menigten. Mensen die van elkaar gescheiden worden, dat is nog steeds aan de orde. Daarom moeten we blijven herdenken en de mensen wakker houden.”
Jette: “Daar ben ik het helemaal mee eens. Mijn karakter is een Joodse vrouw die vanuit Parijs moet vluchten voor de Duitsers. Ook nu zijn er vluchtelingen en dat maakt het stuk heel actueel. Maar het gaat over meer. Het is ook een romantisch verhaal over een grote liefde tussen twee mensen die door de politiek en hoe de wereld in elkaar zit niet bij elkaar kunnen zijn, maar toch zo goed en zo kwaad als het kan doorgaan met hun leven.”
Speelijst ‘Gare de Lyon’: www.venmansproductions.com