Cultuurtip: Open Monumentendagen

Fort St. Pieter Maastricht (Foto Picasa)
Fort St. Pieter Maastricht (Foto Picasa)

September is dé maand dat kunstenaars hun ateliers openstellen voor publiek. Al wandelen of fietsend of autorijdend kun je de ene na de andere kunstenaar in levenden lijve ontmoeten en hun werk (soms in wording) van dichtbij bewonderen. Vijf tips voor de komende weekenden. Check de websites voor de routes en plattegronden.

Met de voorspelde zomerse temperaturen is het komend weekend een ideale gelegenheid om gebruik te maken van de Open Monumentendagen. Door het hele land kun je 9 en/of 10 september terecht bij zo’n 5000 eeuwenoude molens, waterwerken, kastelen, watertorens, forten en hoeves, waarvan er vele de rest van het jaar gesloten zijn. Drie tips.

1. Landgoed Gooilust

De Siertuin op Landgoed Gooilust bij ’s-Graveland bestaat precies tweehonderd jaar. Was het vroeger alleen te bezoeken door de high society, nu is iedereen op zaterdag 9 september van 13.00 tot 17.00 uur van harte welkom. De bijzondere geschiedenis van het landgoed en zijn bewoners komt tot leven tijdens een wandeling over de buitenplaats en door de Siertuin. In de Gnoestallen is nieuwe foto-expositie over de geschiedenis van de Siertuin te zien.

Siertuin Landgoed Gooilust (Foto Martin van Lokven)
Siertuin Landgoed Gooilust (Foto Martin van Lokven)

2. Landgoed Oude Buisse Heide

Landgoed Oude Buisse Heide in Achtmaal (NB) behoorde ooit toe ooit aan kunstenaarsechtpaar Henriëtte en Roland Holst. Tijdens de Open Monumentendag op zondag 10 september voert een dans- en poëzieroute langs alle iconische plekken van het landgoed en zijn er verschillende rondleidingen en workshops te volgen. Ook is de Herenkamer, het Atelier en de Angorahoeve opengesteld van 9.00 tot 16.00 uur.

Atelier Roland Holst op Landgoed Oude Buisse Heide (Foto James van Leuven)
Atelier Roland Holst op Landgoed Oude Buisse Heide (Foto James van Leuven)

3. Kasteel Eerde

Wie op zondag 10 september door de poort van het landgoed van Kasteel Eerde bij Ommen loopt, gaat meteen terug in de tijd. Het kasteel zelf is versierd met een hardstenen omlijsting, wapensteen en uurwerk. Het park met monumentale lanen is aangelegd in Frans-classicistische stijl met een bloemenmozaïek en boomgaard. En de inrichting van het kasteel is grotendeels in 18e-eeuwse stijl bewaard gebleven.

Kasteel Eerde (Foto Andries de la Lande Cremer)
Kasteel Eerde (Foto Andries de la Lande Cremer)

Een volledig overzicht van alle activiteiten en deelnemende locaties van Natuurmonumenten is te vinden op: natuurmonumenten.nl/openmonumentendag.

Auteur