Tips om je te verdiepen in racisme en ongelijkheid

Getty Images

Onder de hashtag #BlackLivesMatter of #BLM laten veel mensen zich horen en delen ze kijk-, lees-, en luistertips over ongelijkheid. Er komen ook veel Nederlandse tips voorbij. Hieronder zetten we ze op een rijtje. 

Black Lives Matter

Waarom gebruikt iedereen de term Black Lives Matter en waar komt het vandaan? De protestbeweging Black Lives Matter is een van de grootste groepen die zich laat horen tijdens de protesten rondom de dood van George Floyd. De beweging is in 2013 ontstaan, nadat buurtwachter George Zimmerman wordt vrijgesproken voor de moord op de ongewapende Afro-Amerikaanse tiener Trayvon Martin.

In eerste instantie protesteerde de organisatie tegen racisme in Amerika, maar inmiddels is het een wereldwijd platform. In deze video legt NOSop3 uit hoe Black Lives Matter is ontstaan en waar ze voor staan. Hier wordt ook uitgelegd waarom mensen de hashtag en/of tekst Black Lives Matter gebruiken en niet All Lives Matter, waarom er zowel vreedzaam als gewelddadig geprotesteerd wordt en waarom het juist nu escaleert. 

 

Kijktips


Documentaires van 2Doc

De redactie van 2doc.nl heeft een lijst samengesteld met twaalf documentaires die ieder vanuit een ander perspectief het racismeprobleem in kaart brengen. Zowel de documentaire ‘Wit is ook een kleur’ van Sunny Bergman als ‘Verdacht’ van Nan Rosens staan op de lijst. Alle documentaires zijn gratis te bekijken via de site. De meeste documentaires zijn ook volledig op YouTube te vinden. 

 

Netflix

Op Netflix zijn verschillende documentaires te vinden die ingaan op wat racisme is en waarom er een kloof in de samenleving is ontstaan. Een deel hiervan gaat in op de situatie in Amerika, maar geeft wel een goed beeld van beide kanten in deze discussie. 

Hieronder de kijktips (en ook andere verdiepende content):

 

 

Leestips

  • Withuiswerk.nl (website): De website Withuiswerk.nl is speciaal in het leven geroepen voor iedereen die meer wil weten over racisme en ongelijkheid, op alle fronten in de samenleving. 
     
  • De Correspondent- Institutioneel racisme in Nederland: wat het is, waar het is en wat jij eraan kunt doen: Een longread van De Correspondent met een uitgebreide uitleg van wat institutioneel racisme is.  
     
  • Hallo witte mensen - Anousha Nzume: Dit boek laat zien wat wit privilege is, hoe je racisme en discriminatie kunt herkennen in de samenleving en wat je er zelf aan kan doen. 
  • Witte onschuld - Gloria Wekker: Gloria Wekker is hoogleraar Gender en Etniciteit en doetonderzoek naar ons koloniale verleden en de connectie tussen het institutioneel racisme van nu. Witte Onschuld is een verkenningstocht in het culturele archief van Nederland. 
  • Roofstaat - Ewout Vanvugt: De (heftige) geschiedenis van Nederland in twaalf hoofdstukken, voor iedereen die zich wil verdiepen in ons (koloniale) verleden. 
  • Waarom ik niet meer met witte mensen over racisme praat - Reni Edd-Lodge: Een boek over de omvang van racisme in de Nederlandse samenleving en een proging tot het bewust maken van institutioneel racisme en 'allerdaagse discriminatie'. 

Luistertips 

  • De BOOS-podcast: #1- Racisme, hoe gaan we het tegen?: BOOS trekt in eerste instantie vooral jongeren aan, maar deze aflevering is voor een breder publiek. Tim Hofman bespreekt met Clarice Garard wat wij als samenleving kunnen doen tegen racsime en in hoeverre de mens racistisch is. De podcast is in de meeste podcastapps te beluisteren, onder andere via Spotify.
  • Maartje Duin - De plantage van onze voorouders (VPRO): Maartje Duin volgt de discussie over wit privilege met groeiend ongemak. Haar moeder is barones uit een oud-adellijk geslacht; welke rol hebben haar voorouders gespeeld in het Nederlands slavernijverleden? Een podcastserie van vier afleveringen, te beluisteren via de website van de VPRO.
  • Dichtbij Wit (VPRO): Radiomaker Nicole Terborg dook in het onderwerp 'Colorisme'. Ze is zelf zwart en hoe meer ze zich in het onderwerp ging verdiepen hoe duidelijker het werd: "Er zijn veel blinde vlekken als het gaat om dit systeem van ongelijkheid.” De podcast is te beluisteren op de website van NPO Radio 1

Bron: Withuiswerk.nl, 2Doc, VPRO, NPO Radio 1. 

Auteur