Het kabinet trekt 100 miljoen euro extra uit voor zorginstellingen. Het is een reactie op het manifest van Hugo Borst en Carin Gaemers, die zich sterk maken voor betere ouderenzorg.
In december vorig jaar steunde de gehele Tweede Kamer al een motie van de PVV om de punten uit het manifest over te nemen. Borst is via zijn dementerende moeder al sinds lange tijd betrokken bij zorginstelling Laurens, een van de ondermaats presterende instellingen op de 'zwarte lijst'.
6 miljard
De investering is niet de eerste maatregel van het kabinet voor Nederlandse verpleeghuizen. Eerder werd een forse bezuiniging geschrapt (500 miljoen) en 210 miljoen extra vrijgemaakt voor de opleiding van zorgpersoneel. Het totale budget voor de verpleeghuiszorg is dit jaar 6 miljard euro.
Daarnaast schreef staatssecretaris Martin van Rijn een persoonlijke brief aan Hugo Borst. Daarin noemde hij de drempels en obstakels die hij ervaart om de zorg in verpleeghuizen te verbeteren.
'Lang niet voldoende'
Borst en Gaemers reageren zelf voorzichtig op de investering. Als het geld er komt vinden zij het 'een aardig begin, maar nog lang niet voldoende'. Hun initiatief, dat vorig jaar de Machiavelliprijs won, moet in totaal 1,5 tot 2 miljard euro kosten, zo berekende de organisatie van zorgondernemers ActiZ. Daarvan moeten onder andere 70.000 extra zorgverleners worden betaald.
SP-Kamerlid Renske Leijten, die al langer pleit voor extra investeringen in de ouderenzorg, vindt het een erkenning van de problemen. Toch is er volgens haar ook een 'forse impuls' nodig.
Betrokkenen mee
De komende tijd gaan er ervaringskundigen mee naar verpleeghuizen tijdens inspecties. Dat zijn zowel mantelzorgers als mensen die tot voor kort zelf in een verpleeghuis zaten. Zij kunnen een praatje maken met de bewoners om een beter beeld te krijgen van de kwaliteit van zorg.