Zo'n driekwart van de Nederlandse gemeenten zouden een overschot hebben op het budget voor de zorg. Dat beweert het vakblad Binnenlands Bestuur.
Die conclusie is getrokken op basis van gegevens van accountants, jaarrekeningen van individuele gemeenten, en een beeld dat de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en de Transitie Autoriteit Jeugd (TAJ) schetsen. Driekwart van de gemeenten houdt naar schatting geld over op het budget Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en de helft op het budget voor jeugdzorg.
Deurne, Overbetuwe en Teylingen
De gemeente Deurne heeft volgens de cijfers een plus van 2,3 miljoen euro op het zorgbudget. Overbetuwe houdt 2 miljoen euro over en gemeente Teylingen komt uit op een overschot van 1,7 miljoen. Een overzicht van alle Nederlandse gemeenten is er niet. Verreweg de meeste gemeenten hebben hun jaarcijfers nog niet op een rij.
Wmo en jeugdzorg
De grootste overschotten worden geboekt op het budget Wet maatschappelijke ondersteuning, oftewel Wmo. Gijs Oskam, financieel specialist van de VNG, zegt tegen vakblad Binnenlands Bestuur 'dat gemeenten aardig lijken uit te komen met het Wmo-budget'.
Als we kijken naar de jeugdzorg is het beeld wisselender, maar enorme tekorten, waar eerder over gesproken werd, lijken er sowieso niet te zijn.
[ITEMADVERTORIAL]
Discussie
Wanneer meer cijfers bekend zijn en er een beter overzicht komt, zal de discussie volgens Binnenlands Bestuur oplaaien. De overschotten kunnen er op wijzen dat de ministeries, toen zij nog verantwoordelijk waren voor de zorgtaken, te rijkelijk zijn geweest in het verstrekken van bijdragen.
Het bericht leidde meteen tot verbazing en onbegrip bij ouderenbond ANBO op Twitter.
Gemeenten houden geld over op Wmo @BBnieuws Idioot! Oproep lokale rekenkamers! @LianedenHaan https://t.co/BelackD9qM pic.twitter.com/LE62ojrQkt
— ANBOpers (@ANBOpers) 8 april 2016