Gemeenten moeten te hoge eigen bijdrage terugbetalen

Getty Images

Gemeenten berekenen soms een eigen bijdrage aan burgers die hoger is dan de kostprijs. Staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid wil dat gemeenten dit verschil terugbetalen.

Onlangs werd bekend dat een aantal gemeenten voor Wmo-diensten een eigen bijdrage vraagt die hoger is dan de vergoeding die de gemeente aan de leverancier betaalt. Na een debat in de Tweede Kamer werd besloten dat de eigen bijdrage maximaal de kostprijs mag zijn. Burgers die teveel hebben betaald, krijgen dit bedrag terug.

In het debat liet Van Rijn ook weten dat er momenteel een onderzoek loopt naar de gevolgen van de stapeling van eigen bijdragen. Zorgvragende burgers krijgen hier steeds meer mee te maken. Onderzoek moet uitwijzen of dit tot zorgmijdend gedrag leidt.

Wat is de eigen bijdrage precies?

Voor bepaalde zorg hanteert de overheid een eigen bijdrage. Zo is er in Nederland bijvoorbeeld een eigen bijdrage voor zittend ziekenvervoer, medicatie/hulpmiddelen en kraamzorg. De hoogte van de eigen bijdrage verschilt vaak per jaar en is afhankelijk van de soort zorg. Ook in het geval van een aanvullende verzekering betaal je soms een eigen bijdrage.

Wat is het verschil met het eigen risico?

In Nederland bestaan er twee vormen van eigen risico, het zogenaamde verplichte- en vrijwillige eigen risico. Het verplichte eigen risico ligt op 360 euro en het vrijwillige eigen risico op maximaal 500 euro (afhankelijk van de premie). Het eigen risico hoort bij het basispakket. Zorg wordt pas vergoed als de 360 euro overschreden is. Het eigen risico geldt niet voor een bezoek aan de huisarts. De andere gevallen staan in een overzicht van Zorgwijzer.
 

Bron 
  • Rijksoverheid