Handige hulpmiddelen in huis

Getty Images

Degene voor wie u zorgt, kan langer zelfstandig thuis blijven wonen dankzij onderstaande hulpmiddelen, per handeling aangegeven.

Bukken

Bukken wordt op hoge leeftijd steeds lastiger. Bovendien bestaat het gevaar dat iemand het evenwicht verliest en valt. Bukken hoeft niet meer met bijvoorbeeld een handveger en blik met een lange steel. Of met de ‘helping hand’: een lange steel met een eenvoudig te bedienen grijper voor als er iets moet worden opgepakt van de grond.

Een innovatieve grijper is de TeleStik, met verschillende functies (een plakstrip om een papiertje op te rapen, een magneet voor sleutels en een stevige haak om iets naar u toe te trekken).

Er zijn nog meer grijpers verkrijgbaar, in allerlei soorten en maten. Zoals een grijper met zuignappen die kleine voorwerpen stevig kan vastpakken. Allemaal zijn ze lichtgewicht en hebben ze een ergonomische handgreep, waardoor ze gemakkelijk te bedienen zijn.

Smeren en snijden

Zelfstandig schillen, snijden of smeren wordt dankzij allerlei hulpmiddelen een stuk makkelijker. Zo zijn er fixeerplanken die met zuignoppen kunnen worden vastgezet. Op sommige planken zitten roestvrijstalen pinnen en een klem waardoor het voedsel dat gesneden moet worden niet kan verschuiven.

Voor mensen die één hand gebruiken zijn er planken met een opstaande rand zodat een boterham blijft liggen en makkelijk gesmeerd kan worden. En mensen met artrose of krachtverlies in de handen kunnen geholpen zijn met keukengerei met een gehoekt handvat. Dit is makkelijker vast te pakken en kost weinig spierkracht.

Er zijn allerlei soorten messen, zoals een vleesmes en broodmes, maar ook een spatel, vlees- vork en kaasschaaf. Voor het schillen van aardappels zijn er dunschillers met een comfortabele greep en een draaibaar mes, zodat er weinig beweging van de pols of elleboog nodig is.

Koken op maat

Bij een aanpasbaar keukenblok zijn het aanrechtblad en de keukenkastjes in hoogte verstelbaar. Het heeft geen onderkasten, zodat iemand makkelijk met een rolstoel onder het aanrecht kan.

Openen en sluiten

Er zijn verschillende praktische oplossingen om een pot zonder moeite open en dicht te draaien. Zowel voor een draai- als een vacuümdop, voor grote en kleine doppen, en zelfs voor het openen van een melkpak zijn hulpmiddelen beschikbaar.

Bij een verminderde handfunctie is het erg lastig om een deksel op een voorraaddoos te doen. Laat staan om hem eraf te halen. Er zijn speciale voorraaddozen met een knop op de deksel. Als deze wordt ingedrukt, opent of sluit de deksel zich. Ook handig: voorraaddozen met een klik- of klemsysteem.

Een blik openmaken als je je handen niet goed kunt gebruiken? Met een opener met knijpfunctie of een elektrische blikopener lukt het wel. Openers om een blik met een lipje eenvoudig te openen zijn ook verkrijgbaar.

Wringen

Voor mensen met reuma of met weinig kracht in hun handen is een wringhulp praktisch. Er zijn grote wringers met emmer voor huishoudelijk werk en kleinere voor in de keuken.

Knippen

Lusscharen openen zichzelf weer, wat knippen makkelijker maakt voor mensen met reuma of verminderde kracht.
Een tafelschaar blijft dankzij de onderkant met antisliplaag stevig staan. Hij kan worden bediend door op de bovenkant te drukken.

Eten en drinken

Bestek met zachte en schokabsorberende handvatten past in elke hand. En bestek met een dik handvat ontziet de gewrichten en verlaagt de druk op de vingers. Meer grip geven ook de klemmen of verdikkers die om bestek kunnen worden geschoven. Dankzij een bord met een openstaande rand die door de antislip-onderkant niet wegglijdt, kan er zonder knoeien worden gegeten.

Als iemand er moeite mee heeft om het hoofd naar achter te buigen bij het drinken, kan een beker met een neusuitsparing, rietje of tuit een oplossing zijn.

Openen van een slot

Bij reuma of artrose is het vaak lastig om een sleutel in een slot te steken en om te draaien. Dankzij handgrepen waarin een sleutel kan worden geplaatst, kan een slot in een handomdraai worden geopend.

Grip houden

Erg handig voor mensen die krachtverlies hebben in hun handen: losse antislipmatten die onder een pot of op een dienblad kunnen worden gelegd. Ook praktisch: een antislip vloermat die het opstaan veiliger maakt.

Bellen

Een seniorentelefoon heeft grote toetsen en een luidspreker, dus telefoonnummers kunnen eenvoudig worden gekozen en iemand kan bellen zonder het toestel vast te houden. Er zijn ook telefoons met een alarmfunctie.

De trap opgaan

Dankzij een traplift kan iemand boven blijven slapen en de badkamer gebruiken. De prijs hangt onder meer af van de lengte van de trap en of er een bocht in zit. De prijs varieert van €2500 tot €10.000. Afhankelijk van het beleid van de gemeente kan iemand in aanmerking komen voor een Wmo-vergoeding. Meestal vraagt de gemeente hiervoor wel een inkomensafhankelijke eigen bijdrage. Komt iemand niet in aanmerking voor een Wmo-vergoeding, dan kunnen trapliften ook worden gehuurd. Vraag altijd verschillende offertes aan voordat u er een koopt of huurt.

Opstaan

Er zijn verschillende hulpmiddelen om makkelijker uit een stoel op te staan. Bijvoorbeeld sta-op-hulpen die in de eigen stoel kunnen worden gelegd. Of sta-op-stoelen, die met een druk op de knop meekantelen. Daardoor worden spieren en gewrichten nauwelijks belast en kost opstaan veel minder moeite. Om uw spierkracht op peil te houden, kunnen krachtoefeningen een handje helpen.

Wassen en toiletbezoek

Als iemand thuis blijft wonen, is het echt niet meteen nodig dat badkamer en toilet grondig worden verbouwd. Een paar eenvoudige aanpassingen of hulpmiddelen zijn soms al voldoende. Wat is er zoal in de handel?

  • Beugels aan de muur die steun geven
  • Steun voor op de badrand
  • Douchestoel of -kruk
  • Badzitje
  • Badlift
  • Antislipmat voor onder de douche of in bad

  • Toiletbril met armsteunen

  • Toilet sta-op-hulp

  • Mobiele toiletstoel
\Hulpmiddel om zelfstandig de billen af te vegen

Meer handige hulpmiddelen, onder andere voor het aankleden, het beoefenen van een hobby, tuinieren en in- en uit bed komen, vindt u in De Gids voor Mantelzorgers. U kunt deze gids bestellen via www.pluspraktisch.nl (9,95 euro).

Auteur