De problemen in de ouderenzorg zijn groter dan ooit en er moet nu ingegrepen worden. Dat zegt de organisatie van zorgondernemers ActiZ.
ActiZ-directeur Jan de Vries zat woensdagavond in het televisieprogramma Meldpunt! van Omroep MAX. Hij sprak duidelijke taal: “De overheid rekent zich rijk voor de toekomst. Het aantal ouderen neemt toe, de zorgvraag neemt toe. Maar als je de ontwikkelingen ziet in de verpleeghuiszorg en de middelen die daarvoor beschikbaar komen, dan schiet je tekort. We schieten nu al te kort, laat staan voor de komende jaren.”
'Er moet geld bij'
Op dit moment staan 6000 thuiswonende ouderen met een hoge zorgzwaarte-indicatie op de wachtlijst voor een plek in het verpleeghuis. Wijkverpleegkundigen en mantelzorgers kunnen daardoor het werk niet meer aan. “Dat is de realiteit van elke dag”, zegt De Vries. “Dat is wat ouderen ervaren, dat is wat mantelzorgers ervaren, dat is wat onze wijkverpleegkundigen ervaren. Er moet nu echt geld bij komen.”
De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) concludeerde eerder dat veel zorgcentra ondermaats presteren. Staatssecretaris Van Rijn liet de namen van deze verpleeghuizen kort daarna openbaar maken. (bekijk de lijst hier)
Meer bedden
De overheid wil het aantal bedden in verpleeghuizen de komende vijf jaar met 6000 laten groeien. Maar het ministerie kan niet uitleggen waarop deze prognose gebaseerd is. De Vries: “Die 6000 plekken moeten er morgen al zijn. De vraag neemt alleen maar toe. Vandaag, maar ook morgen. En dat wordt de komende jaren alleen maar meer.”
Straks drie miljoen 70-plussers
Daar heeft de directeur van ActiZ een punt. In 2030 zal het aantal 70-plussers met 50 procent gestegen zijn naar ruim drie miljoen. “Niet iedereen daarvan komt in een verpleeghuis, maar een deel zal uiteindelijk verpleeghuiszorg nodig hebben”, zegt De Vries. “De verpleeghuiszorg wordt alleen maar intensiever, want je komt op een laat moment in een verpleeghuis. Dan is er meer zorg nodig.”
Ook in de thuiszorg stapelen de problemen zich al lange tijd op.