Veel Nederlanders hebben geen vertrouwen meer in het huidige zorgstelsel. Zouden verzekeraars de zorg weer moeten overlaten aan de overheid?
Het zorgstelsel dat we nu kennen werd ingevoerd in 2006. Aan de hand van marktwerking gingen zorgverzekeraars met elkaar concurreren, wat gunstig zou uitpakken voor de verzekerden. Premies werden verlaagd en de keuze tussen polissen uitgebreid.
Nationaal zorgfonds
Maar nu, ruim tien jaar later, zijn de meeste mensen het vertrouwen in ons zorgstelsel kwijtgeraakt, blijkt uit onderzoek van Ipsos op verzoek van Trouw. Een kleine meerderheid (57%) ziet graag dat de overheid de zorgtaak weer op zich neemt. Maar liefst 95 procent van onze eigen lezers wil terug naar een nationaal zorgfonds, wat alleen de SP nu in zijn programma heeft staan.
57% van de Nederlanders wil dat zorg weer een overheidstaak wordt. Koren op de molen van het Nationaal Zorgfonds. https://t.co/nFs67ER2ma pic.twitter.com/pyUSeb332a
— Michiel de Wit (@michieldewit) February 6, 2017
Eigen risico
We zijn minder kritisch over het eigen risico (385 euro). Als afschaffing daarvan betekent dat de premies stijgen, ziet slechts een derde dat zitten.
Wat vindt u?
We zijn benieuwd of u het vertrouwen in ons huidige zorgstelsel ook bent kwijtgeraakt. Breng uw stem uit en laat hieronder een reactie achter.