Niet delen bij scheiding

Getty Images

Als het aan D66 ligt blijven vermogensbestanddelen die voor het huwelijk zijn opgebouwd altijd van de verschillende echtelieden, ook bij echtscheiding.

Op initiatief van D66 is er een wet in de maak die moet regelen dat bij echtscheiding alleen gedeeld hoeft te worden wat gezamenlijk is opgebouwd. Alles dat voor het huwelijk aan de afzonderlijke echtgenoten behoorde blijft van hem of haar. Ook bij echtscheiding. De initiatiefwet wordt gesteund door de VVD en de PvdA.

Initiatiefwet

Nu is het nog zo dat Nederland een van de weinige landen is waar mensen door in gemeenschap van goederen te trouwen alles met elkaar delen. Velen vinden dat bij het huwelijk een romantisch idee, maar komen bij echtscheiding nogal eens op hun schreden terug, maar dan is het te laat. Om burgers tegen zichzelf te beschermen is er de initiatiefwet. Volgens initiatiefnemer en D66-Kamerlid Magda Berndsen zijn de huidige regels niet meer van deze tijd. Volgens Berndsen trouwen we tegenwoordig later, waardoor we vaker over eigen vermogen en spullen beschikken. Ook scheiden mensen vaker, waarbij je nu nog voor onaangename verassingen kan komen te staan. Wie nadat de initiatiefwet is aangenomen nog steeds alles wil delen moet dat zelf bij de notaris laten vastleggen.

Huwelijksgoederenregime

Overigens ligt er al tijden een nieuwe huwelijksgoederenregime te wachten op goedkeuring. Die nieuwe wet regelt min of meer hetzelfde als de nieuwe initiatiefwet. Maar regelt ook dat wat bij leven wordt ontvangen zoals een erfenis of schenking dat die altijd van de ontvanger blijven en niet hoeven te worden gedeeld bij echtscheiding. Het wetsvoorstel van D66 lijkt minder ver te gaan. Schenken of nalaten aan uw kind moet nadat de nieuwe wet is aangenomen alsnog met uitsluiting.