Je ziet er pafferig uit en slaapt slechter
Ongeveer 85 procent van de Nederlanders krijgt dagelijks meer zout binnen dan het aanbevolen maximum van 6 gram. Kaas, vleeswaren, bewerkt vlees, soepen en sauzen, chips... kant-en-klare producten bevatten bijna allemaal meer zout dan goed is voor je nieren. Twaalf signalen dat je te veel zout binnenkrijgt.
Je lichaam heeft zout nodig om de hoeveelheid vocht in je lichaam te regelen. Maar te veel zout is slecht voor je nieren. En op jaarbasis eten Nederlanders per persoon gemiddeld een kilo zout te veel. Het komt in vrijwel alle voedingsmiddelen van nature voor, maar ruim 80 procent van het zout dat we binnenkrijgen, zit in bewerkte voeding. Inmiddels heeft al 1 op de 10 mensen in Nederland chronische nierschade; dat zijn zo'n 1.7 miljoen mensen! Minder zoutgebruik kan nierschade helpen voorkomen. Maar hoe merk je dat je te veel zout binnenkrijgt?
1. Je hebt een opgeblazen gevoel
Als je te zoute maaltijden eet, kan dat leiden tot een opgezette buik en opgeblazen gevoel. Dit komt waarschijnlijk ondat je meer vocht vasthoudt bij een overmatige zoutconsumptie. Een opgeblazen gevoel is vaak ook het resultaat van overtollig gas wat zich in de darmen bevindt. Dit gas ontstaat doordat darmbacteriën vezelrijke voedingsmiddelen afbreken. Een studie door de Johns Hopkins universiteit suggereert dat zout dit mogelijk stimuleert. De onderzoekers veronderstellen dat de inname van natrium het darmmicrobioom verandert op een manier dat de productie van sulfide verhoogt wordt.
2. Je ziet er pafferig uit
Teveel zout heeft ook uiterlijke gevolgen: je vingers, tenen, enkels en gezicht kunnen erdoor opzwellen, waardoor je er pafferig uitziet.
3. Je hebt een hoge bloeddruk
Te veel zout zorgt dat je lichaam meer vocht vasthoudt. Hierdoor zit er meer vocht in de bloedvaten, staat er meer druk op de bloedvaten en moet het hart harder werken om het bloed rond te pompen. Minder zout eten verlaagt je bloeddruk. Een vermindering van 4,5 gram zout (1,8 gram natrium per dag), verlaagt de bovendruk met 2 mmHg. Dit positieve effect is ongeveer 2,5 keer groter bij mensen met een verhoogde bloeddruk. Een te hoge bloeddruk is schadelijk voor je organen (hersenen, hart en nieren) en verhoogt de kans op hart- en vaatziekten.
4. Je hebt hoofdpijn
Te veel zout kan ervoor zorgen dat bloedvaten in de hersenen uitzetten, wat kan leiden tot hoofdpijn. Onderzoek bevestigt dit: van de volwassenen die 3,5 gram zout per dag aten, had bijna een derde meer hoofdpijn dan degenen die die slechts 1,5 gram zout per dag binnenkregen.
5. Je hebt een droge mond en dorst
Als je last hebt van een droge mond en veel dorst hebt, kan dat aan je zoutinname liggen. Het teveel aan zout verstoort namelijk je zout-water balans. Als gevolg hiervan sturen je hersenen dorstsignalen om ervoor te zorgen dat je meteen begint te drinken.
6. Je bent zwaarder
Zout is van zichzelf geen dikmaker, want het bevat geen calorieën. Wel kun je door het eten van te veel zout vocht vasthouden. Dit kan ervoor zorgen dat je wel 1 tot 2 kilo zwaarder bent. Deze gewichtstoename is gelukkig tijdelijk. Door minder zout te eten neemt je gewicht weer af.
7. Je moet vaak plassen
Zout maakt dorstig, waardoor je meer drinkt en dus ook meer moet plassen. Daar komt bij dat je nieren heel hard moeten werken om het overschot aan zout uit je voeding weg te werken; ook hierdoor moet je vaker naar het toilet dan normaal.
8. Je slaapt slechter
Het klinkt gek, maar een teveel aan zout tast ook je slaap aan. Onderzoekers van de universiteit van Nagasaka ontdekten dat mensen die veel zout eten, 's nachts tot twee keer vaker naar de wc moeten dan mensen die minder zout consumeren. Afgezien van onderbreking van je slaap, is het voor sommige mensen ook lastig om daarna weer in slaap te vallen.
9. Je kunt niet helder denken
Als je (veel) te veel zout eet, is de kans op uitdroging aanwezig. En dat kan je vermogen om helder te denken negatief beïnvloeden, waardoor je warrig bent. Bovendien voel je je er slapjes door. Door die uitdroging kun je ook misselijk zijn, maagkramp hebben en zelfs diarree.
10. Je hebt spierkrampen
Teveel zout zorgt voor spanning op je spieren, waardoor je eerder last van spierkramp na het sporten kunt krijgen.
11. Je hebt behoefte aan ongezond eten
Mensen die gewend zijn aan veel zout, vinden gezonde voeding vaak te flauw smaken en ontwikkelen een voorkeur voor bewerkte voeding. Bovendien blijf je van die ongezonde voeding ook vaak dooreten. Uit onderzoek van de Australische Deakin universiteit blijkt dat mensen van maaltijden die een hoog vet- en zoutgehalte hebben, maar liefst 11 procent meer eten.
12. Je hebt (beginnende) botontkalking
Eet je te veel zout, dan plas je het teveel aan natrium samen met het calcium uit. Calcium is nodig voor de opbouw en het onderhoud van je botten en gebit. Zolang je voldoende calcium met de voeding binnenkrijgt zorgt een normale hoeveelheid zout niet voor problemen met je botten en gebit. Maar eet je te veel zout, dan kan dit gevolgen hebben voor je botten.
- WebMD
- Voedingscentrum
- Nu.nl
- Algemeen Dagblad