Getty Images
Satésaus uit een pakje bevat per ons gemiddeld 2,4 gram zout. De zelfgemaakte variant is een stuk gezonder qua zoutgehalte. En, belangrijk, de huisgemaakte variant smaakt eigenlijk ook veel beter!
Ingrediënten
- 200 ml water
- Peper
- Halve ui
- 2 eetlepels natriumarme pindakaas
- 3 á 4 eetlepels bruine basterd suiker
- 1 eetlepel (appel)stroop
- Halve theelepel natriumarme sambal
- Scheut natriumarme ketjap
Bereiding
Pel de ui en snijd deze klein. Kook tegelijkertijd het water. Voeg alle ingrediënten toe en laat dit onder roeren rustig even borrelen.
Dit recept bevat ongeveer 39 milligram natrium per 100 milliliter. Om het zoutgehalte te berekenen doe je het natriumgehalte x 2,5. Dus in dit geval 39 x 2,5 = 97,5 milligram ofwel 0,0975 gram zout.
Tip: Vind je de saus te dik, voeg dan een beetje water toe.
Probeer ook eens deze zelfgemaakte natriumarme aïoli of deze huisgemaakte natriumarme chilisaus!
Bron
- UMCG