Ruim negen op de tien Nederlanders vindt het belangrijk dat contant betalen mogelijk blijft. De meeste Nederlanders hebben dan ook bankbiljetten (79 procent) en munten (81 procent) op zak, plus elektronische betaalmiddelen zoals een pinpas.
Dat blijkt uit onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB) naar contant geld. Ruim twee op de drie Nederlanders verwachten over vijf jaar nog met contact geld te betalen. Bij jongeren onder de dertig jaar is dit wat minder (61 procent). Ruim een kwart verwacht over vijf jaar minder met contant geld te betalen. De belangrijkste reden voor de verwachte afname van contante betaling is dat elektronisch betalen steeds gemakkelijker wordt. Ook verwacht een klein deel (15 procent) dat winkeliers in toenemende mate zullen weigeren contant geld aan te nemen.
Nederlanders hebben vooral behoefte aan de vier laagste biljetten van 5, 10, 20 en 50 euro. Het afgelopen jaar heeft elf procent een 200 biljet in handen gehad en slechts vijf procent een biljet van 500 euro.
Echtheid
Er is een hoog vertrouwen in de echtheid van eurobankbiljetten. Ruim twee derde van de ondervraagden heeft nog nooit een verdacht biljet in handen gehad. Het gevolg van dit hoge vertrouwen is dat mensen biljetten nauwelijks controleren op echtheid. Driekwart heeft het afgelopen jaar geen enkel biljet gecontroleerd en iets meer dan de helft heeft dit zelfs nog nooit gedaan.
De kwaliteit van de eurobiljetten wordt goed beoordeeld, behalve het biljet van 5 euro. Slechts 41 procent vindt dit biljet redelijk netjes of heel erg netjes. Achttien procent vindt dit biljet ronduit vies en vier procent zelfs heel erg vies.
Bron: DNB