Drie vragen aan het Voedingscentrum
4 op de 10 lezers van PlusOnline eet ‘s avonds brood, zo bleek uit een peiling. Is dat wel gezond? We vroegen het aan de deskundigen van het Voedingscentrum.
De meeste mensen eten ‘s avonds warm, maar toch blijkt een vrij groot aandeel van de bezoekers van PlusOnline de dag af te sluiten met een broodmaaltijd. 39 procent van de 1515 mensen die reageerden, vulden dit in op de stelling 'Ik eet 's avonds brood'. Vaak beginnen mensen na hun pensioen met brood in de avond. Is dat wel gezond? Het Voedingscentrum beantwoordt drie vragen.
1. Is het gezond om warm te lunchen, als je met pensioen bent?
Of je de warme maaltijd ’s middags of liever ’s avonds gebruikt maakt niet veel uit. Het gaat erom dat je gezond en gevarieerd eet. Het Voedingscentrum heeft voor 70-plussers een handige folder met informatie over gezonde voeding. De aanbevolen hoeveelheden voedingsmiddelen uit de Schijf van Vijf voor 70-plussers kun je opzoeken in de tabel van deze folder.
2. Sommige mensen eten drie keer per dag brood. Is dat gezond?
Als je geen warme maaltijd gebruikt, zul je voldoende voedingsstoffen uit je broodmaaltijden en tussendoor moeten halen. Dit kan lastig zijn. De avondmaaltijd levert namelijk veel voedingsstoffen, voor de meeste Nederlanders. Meer dan 80 procent van de groente wordt gegeten bij het diner. Ook vlees, vis en peulvruchten worden voornamelijk bij het avondeten gegeten. Meer dan 40 procent van de hoeveelheid eiwit in Nederland wordt ingenomen tijdens de warme maaltijd. Ongeveer 40 procent wordt gehaald uit ontbijt en lunch samen.
Een keertje een dag alleen broodmaaltijden eten, kan best. Maar altijd alleen broodmaaltijden eten, kan leiden tot een eenzijdige voeding en dat is niet gezond. Bij een broodmaaltijd krijg je bijvoorbeeld niet zo snel de dagelijks benodigde groente of eiwitten binnen.
3. Hoe kun je voldoende eiwitten en groenten binnenkrijgen, als je niet warm wilt/kunt eten?
Je kunt in plaats van pasta, rijst of aardappelen een keer brood eten. Neem dan vis, ei of vlees op brood en eet er bijvoorbeeld een salade bij. Kijk naar de aanbevolen hoeveelheden uit de Schijf van Vijf en zorg voor voldoende variatie.
Om vlees, vis, peulvruchten of ei en voldoende groenten te eten zul je ook bij een broodmaaltijd toch (onderdelen van) een maaltijd moeten bereiden. Als je geen maaltijdservice wilt, kun je kijken of de supermarkt of bijvoorbeeld de slager kant-en-klare warme maaltijden heeft. Je kunt dan op het volgende letten. Een gezonde warme maaltijd bevat:
- Minimaal 150 gram groente
- Mager vlees, vis of een vleesvervanger zoals peulvruchten, noten of ei.
- Aardappelen, zilvervliesrijst of volkorenpasta
- Niet te veel zout en niet te veel verzadigd vet
Verder lezen:
- Inspiratie voor eiwitrijke recepten vind je hier.
- Als koken niet meer zo goed gaat, zijn hier nog wat handige tips.
- Warm lunchen kan heel gezond zijn, lees hier handige tips.
- Zie ook deze webpagina van het Voedingscentrum voor tips.
- Vier op de tien lezers eet ‘s avonds brood, de uitslag van de stelling.
- Voedingscentrum