België vanuit een andere hoek: Brugge & Antwerpen

Getty Images

Houdt u van wandelen of fietsen door het groen? Het liefst waar nog bijna niemand u voor is geweest? Ontdek nu de andere kant van België.

Brugge en Antwerpen, een hele reis? Dat valt reuze mee. Even de grens over bij Zeeland en u bent er al. Als u files wilt vermijden, is de trein een comfortabel alternatief.

Winkelen en de natuur in nabij Antwerpen

Zigzag door straatjes als de exclusieve Schuttershofstraat en de statige Leopoldstraat. Want juist daar vind je de verborgen winkelschatten. Meer zin in groen? Dat is er volop in de Noordertuin Antwerpen.

In de theaterwijk van Antwerpen, het Quartier Latin, is de statige Leopoldstraat samen met de Komedieplaats een aanrader voor wie van exclusief en bijzonder houdt! U vindt hier dure boetieks en speciaalzaken in accessoires en lederwaren. U kunt hier terecht voor Louis Vuitton, Gucci, D&G en andere topmerken. Verder ten zuiden richt het aanbod zich meer op antiek en woonwinkelen. De Leopoldstraat is ook beroemd vanwege de (gratis toegankelijke) botanische tuinen. Voor meer chique winkels kunt u in de aangrenzende Schuttershofstraat terecht.

Tips:

  • Trendy en rustige damesmodezaak Rue Blanche
  • Hippe koffieboutique Nespresso Club
  • Toegankelijke modeshop Sugar
  • Een kop koffie drinken in de foyer van het Bourla Theater
  • Lunchen bij toprestaurant 'Het Gebaar'

Noordertuin Antwerpen

Dit is een groot natuur- en recreatiegebied, een samenwerkingsverband op toeristisch en recreatief vlak tussen de gemeenten Brasschaat, Brecht, Essen, Kalmthout, Kapellen, Stabroek en Wuustwezel.

De Noordertuin beschikt over een uitgebreid aanbod aan natuurgebieden, parken en tuinen. Een paradijs voor natuurliefhebbers, wandelaars en fietsers. Ideaal om zalig te ontspannen of te genieten van de pracht van de natuur. Ga wandelen op de Kalmthoutse Heide, een uniek natuurgebied dat sinds 1968 als beschermd geldt. Het staat vol met struikhei, dophei, en zonnedauw. Of ga fietsen of wandelen over uitgestippelde wegen door de Horendonkse bossen, een prachtig Naaldbossengebied met een oppervlakte van 120 ha.

Getty Images


Qua parken moet u ook zeker een bezoekje brengen aan Park Brasschaat, waar zich een oud kasteel bevindt. Dit kasteel werd in 1872 gebouwd door Armand Reusens, burgemeester van Brasschaat. Het Park is nu 147 ha groot. Armand Reusens stelde het park open voor het grote publiek. Er zijn meer dan 41.000 nieuwe bomen aangeplant m.n. inlandse eik, moeraseik, beuk, haagbeuk, es, en meer.

(klein)Kinderen kunnen terecht bij één van de vele speeltuinen, de Kinderboerderij Mikerf of het Kleine Mensenpad, een kort en kindvriendelijk wandelpad van 2.7 km rond het Karrenmuseum en het Gemeentepark van Essen.[ITEMADVERTORIAL]

Het Brugse Ommeland

Het Venetië van het Noorden wordt Brugge ook wel genoemd. Met haar prachtige architectuur, de reien en archeologische vondsten. Maar Brugge biedt nog veel meer. Ontdek het zelf. En wandel of fiets eens door het Brugse Ommeland.

Het fietsnetwerk Brugse Ommeland heeft bijna 900 kilometer fietsplezier in petto voor u. De meest aantrekkelijke en veilige fietswegen werden verbonden tot een samenhangend netwerk. Waar twee of meer fietstrajecten elkaar kruisen, ontstaat een fietsknooppunt. Aan de hand van deze knooppunten stippelt u zelf uw fietsroute uit. De lengte van je traject bepaalt u helemaal zelf met de kilometeraanduidingen op de kaart. Fietsen 'à la carte' krijgt hier een hele nieuwe betekenis!

Getty Images


De Provinciale fietsroutes brengen u tot bij de mooiste en rustigste plekjes van de regio. Nu eens mysterieus ingetogen, dan weer ontroerend onbeschaamd: de vele groengebieden in de regio verleiden u elk op hun eigen manier. De gemiddeld 45 kilometer lange fietstrajecten zijn lusvormig. Ze starten en eindigen dus op dezelfde plaats. Op het vertrekpunt staat een infobord en de zeshoekige bordjes wijzen u graag de weg. Elke route is ook te verkrijgen in kaartvorm met gedetailleerde routekaart en boeiende streekinformatie.

Het Brugse Ommeland telt heel wat historische stadje en charmante dorpjes. Beslist een bezoekje waard tijdens een fietstochtje. Zo is er het pittoreske laatgotische kerkje van Bekegem dat wordt omringd door een rij eeuwenoude leilinden. Het sobere interieur met de gesculpteerde houten plafonds en het volkse altaar brengt de bezoeker in de juiste stemming om de Laurentiusommegang rond de kerk af te leggen.

Damme mag vandaag dan wel peis en vree uitstralen, dat was niet altijd het geval. In en rond het stervormige Damme ontdekt u restanten van een eeuwenlange strijdtoneel. Vaak gaat het om 16de- of 17de-eeuwse verdedigingswerken, aangelegd tijdens de 80 jarige Oorlog. De Damse stadswallen, optgetrokken toen de stad in de 16de eeuw als vesting uitgebouwd werd, is zeker een aandachtstrekker.

Lissewege, één van de tien mooiste dorpen van Vlaanderen is een uitzonderlijke koesterplaats. in het witte polderdorp is de tijd blijven stilstaan en lijkt alles nog zoals het hoort te zijn. Het Lisseweegs Vaartje is misschien wel het lieflijkste prentkaartzicht van dit authentieke sfeerdorpje.

Het wandelnetwerk Bulskampveld stelt het door bossen en landgoederen gedomineerd landschap centraal. Het voormalige heidegebied omvat uitgestrekte naald- en loofbossen en akkers, omzoomd met loodrechte dreven en autoluwe kronkelwegen. Langs het netwerk ontdekt u een grote diversiteit aan landschappen. Hoewel het Bulskampveld het grootste aneengesloten bosgebied van West-Vlaanderen is, zijn er ook heel wat open weidelanschappen waar u kunt genieten van eindeloze uitzichten. Aan de hand van de knooppunten stippelt u zelf uw route uit en verkent u op je eigen tempo het prachtige landschap.

Een mooie stadswandeling maken?

Bekijk dan hier verschillende gratis stadswandelingen voor o.a. Antwerpen en Brugge.

Auteur