De traditionele keuken van Kaapverdië
De Kaapverdische Eilanden zijn nog relatief onbekend bij Nederlandse vakantiegangers. Dat geldt ook voor de keuken van Kaapverdië. Wat kunt u op tafel verwachten tijdens uw vakantie op deze intrigerende Afrikaanse eilandengroep?
Trotse mix
De keuken van de Kaapverdische Eilanden is een mix van Afrikaanse, Portugese en Braziliaanse invloeden. Niet zo gek als u de historie van de archipel bekijkt: de eilanden zijn eeuwenlang een Portugese kolonie geweest (tot 1975) en fungeerden lange tijd als doorvoerhaven van Afrikaanse slaven.
De Kaapverdianen zijn trots op hun culinaire tradities. Het is ondenkbaar dat u bij een Kaapverdiaan in huis komt en niks aangeboden krijgt. Op het fornuis staat altijd wel een gerecht te pruttelen en op tafel wacht u bijna overal een schaal zoete lekkernijen.
Cachupa in 100 varianten
Het nationale gerecht van Kaapverdië is cachupa (spreek uit: ‘kasjoepa’), een goed gevulde stoofschotel die wordt gemaakt van bonen, mais, zoete aardappel en/of cassave. Er bestaan tientallen, zo niet honderden varianten van, met vis, vlees en groente, en elke familie is trots op zijn eigen versie. Cachupa staat zowel ’s middags als ’s avonds op het menu, maar veel Kaapverdianen eten het ook als ontbijt, eventueel met een gebakken eitje erbij. Prima basis voor wie een fikse wandeling gaat maken of van plan is zich anderszins actief in te zetten.
Rijkdommen uit zee
De Kaapverdische Eilanden worden omringd door de Atlantische Oceaan. Verse vis – meestal lijngevangen door lokale vissers – vormt dus van oudsher een belangrijk onderdeel van het menu. Voor culinaire lekkerbekken is het een reden om naar Kaapverdië te gaan. De vis wordt overdag gevangen en direct vanaf de plaatselijke pier verkocht. Daar concentreert zich dan ook een belangrijk deel van het sociale leven: hier komen de Kaapverdianen naartoe om de laatste nieuwtjes en roddels uit te wisselen. Een paar uur later ligt de vis te sissen op de houtskoolgrill.
Tonijn (atum) is de nationale vissoort: deze wordt vers gevangen, in moten gesneden en meestal simpelweg gebakken of gegrild geserveerd. Maar ook zeebaars, zwaardvis, makreel, dorade, octopus en inktvis worden dagelijks binnengebracht en verwerkt in salades, soepen en stoofschotels. Opvallend is dat in Kaapverdië ook murenen worden gegeten: deze grote zeepaling (met tandjes) staat in weinig andere landen op het menu, maar vormt geroosterd of gebakken een lekkernij.
[ITEMADVERTORIAL]
Duivelse pasteitjes
De invloed van de Portugese keuken is groot op de Kaapverdische Eilanden. Die is onder andere terug te vinden in de liefde voor pasteitjes (pasteis of pastetes). Van werkelijk alle ingrediënten maken de Kaapverdianen pasteitjes. Klassiekers zijn de pastel com diabo dentro (‘pastei met de duivel erin’), gevuld met gepeperde tonijn, en de croquetes de bacalhau (kabeljauwkroketten). Portugese invloeden verraden zich ook in de gerechten met geitenvlees (cabra – heerlijk uit de oven!), gezouten varkensvlees en allerhande soorten gedroogde worst.
Roomblanke lekkernijen
Ze luisteren naar dezelfde naam – pastel – maar werken in op en heel ander deel van de smaakpapillen: de zoete pasteitjes. De oervorm is de pastel de nata, het roompasteitje, gemaakt van bladerdeeg en custard. Simpeler, en lekkerder, bestaat bijna niet.
Andere zoete lekkernijen verraden ook tropische invloeden en zijn gemaakt van ananas, banaan en exotische vruchten als papaja en kokosnoot. De puddinkjes die hiervan worden bereid, smaken goddelijk in combinatie met queijo de cabra (geitenkaas)
Een speciale plaats tussen de zoetigheden wordt ingenomen door de bolinhos de mandioca com mel (cassaveballetjes met honing). Elk huis maakt z’n eigen variant, maar een hint van rum is altijd herkenbaar. Heerlijk bij een glaasje punch op de veranda.
Rumdrankjes voor de ziel
Grogue (ook wel grogu of grogo genoemd) hoort bij de Kaapverdianen zoals wodka bij de Russen. Volgens plaatselijk geloof verdrijft het boze geesten uit uw ziel. Het drankje wordt gemaakt van rum en water, maar vaak is het een glas onversneden rum, die op de eilanden zelf wordt gebrouwen uit suikerriet. Als u een glaasje aangeboden krijgt, mag u eigenlijk niet weigeren. Als het drankje u te sterk is, vraag dan om de zoete variant pontche, een rumpunch: dat is een grogue aangelengd met limoen en suikerrietmelasse en (soms) vruchtensap.