De UNESCO-Werelderfgoedlijst bestaat uit 1031 beschermde monumenten die onvervangbaar zijn. Schoonheid is voor iedereen anders, maar Plus doet een poging en zet de elf mooiste op een rij.
1. Pantanal, Brazilië
De Pantanal stroomt over in het regenseizoen, waardoor 80% van het gebied onder water komt te staan en de rijke collectie aan waterplanten op prachtige wijze zichtbaar wordt. Naar alle waarschijnlijkheid bevat de Pantanal het dichtste flora- en fauna-ecosysteem ter wereld.
2. Ngorongoro Crater, Tanzania
De Ngorongoro-krater is de grootste intakte, ingestorte vulkaankegel op aarde. In de krater leven zo'n 25.000 grotere zoogdieren en op het hoogtepunt 500.000. Daarmee is dit één van de dichtstbevolkte wildgebieden die er bestaan. Alleen al de rit naar beneden, met wisselend zicht op het vele groen en de krater zelf, is sprookjesachtig mooi.
3. Great Barrier Reef, Australië
Het Groot Barrièrerif is het grootste koraalrif ter wereld. Het bestaat uit meer dan 2.900 individuele riffen en 900 eilanden die zich uitstrekken over 2600 kilometer, in een totale oppervlakte van ongeveer 334.400 vierkante kilometer. Het Groot Barrièrerif is zichtbaar vanuit de ruimte en 's werelds grootste alleenstaande structuur, gemaakt door levende organismen.
[ITEMADVERTORIAL]
4. Timbuktu, Mali
Als er een plaats is die mysterieus oogt en aanvoelt, is het wel het Malinese Timboektoe. Timboektoe, van oudsher een stad voor geleerden, ligt ongeveer 13 kilometer ten noorden van de rivier Niger. Er wonen nog slechts 30.000 mensen. De naam is Berbers en zou 'Zij met de grote navel' (Tin Boektoe) betekenen.
5. Mont Saint-Michel, Frankrijk
Dichter bij huis bevindt zich de Mont Saint-Michel: een klein, rotsachtig getijdeneiland in Frankrijk, gelegen in een grote baai aan de monding van de Couesnon. Het granieten massief van de Mont Saint-Michel is bekroond met een middeleeuwse abdij. Zeker 's avonds is het zicht op dit werelderfgoed schitterend, zoals de foto goed laat zien.
6. Angkor Wat, Cambodja
De tempel Angkor Wat is een hindoeïstische tempel in de Cambodjaanse provincie Siem Reap. De tempel wordt beschouwd als het grootste religieuze bouwwerk ter wereld en is een van de belangrijkste overblijfselen uit de periode van het Khmer-rijk. Voor de bouw van Angkor Wat zijn vijf tot tien miljoen(!) op elkaar gestapelde stenen gebruikt; sommige ruim 1.500 kilo zwaar.
7. Acropolis, Griekenland
De Akropolis van Athene is de 156 meter hoge tafelberg in de Griekse hoofdstad. Hij werd oorspronkelijk door een vruchtbare vlakte omringd, op veilige afstand van zee die zich bij uitstek leende tot een nederzetting. De Akropolis heeft een typerende Griekse stijl.
8. Easter Island, Chili
Een grote afstand verder in de Grote Oceaan ligt Paaseiland, qua grootte vergelijkbaar met Texel. Het is een van de meest geïsoleerde eilanden ter wereld. Pitcairn, het dichtstbijzijnde bewoonde eiland, ligt er ruim 2.000 kilometer van verwijderd. Toch wonen er nog altijd mensen op Paaseiland: een kleine 6.000.
9. The Great Wall, China
De Chinese Muur is eigenlijk onmisbaar in dit lijstje. Het is een uit aarde en stenen opgetrokken verdedigingslinie in het noorden van China. De 6.000 kilometer lange muur moest het keizerrijk beschermen tegen vijandelijke, nomadische ruitervolkeren.
10. Petra, Jordanië
Op nummer tien: Petra, een oude ruïnestad gelegen in Jordanië, in een schitterende kloof. Wat Petra zo bijzonder maakt, is dat het voor een deel van de roodbruine rotsen van het Jebel al-Madhbah-gebergte is uitgehakt. Een indrukwekkend gezicht, zonder twijfel de mooiste plek in het hele Midden-Oosten.
11. Serengeti National Park, Kenia & Tanzania
Serengeti National Park is net als de Ngorongoro-krater onderdeel van de Serengeti (letterlijk "Eindeloze vlaktes"), een streek van savannes en boslandschappen in Oost-Afrika. Bij een bezoek aan het gelijknamige park valt er enorm veel te genieten, zeker in oktober. Dan verplaatsen ruim anderhalf miljoen planteneters zich omwille van de droogte vanuit de noordelijke heuvels naar de zuidelijke vlaktes; waar duizenden roofdieren op de loer liggen.
Bron: skyscanner