Bij een bezoek aan de Duitse deelstaat Beieren horen natuurlijk de vele, indrukwekkende kastelen en paleizen. Dit zijn volgens ons de vijf mooiste.
5. Herrenchiemsee
Slot Herrenchiemsee is een koningsslot op het gelijknamige eiland, ten oosten van München. Het wordt omringd door een bosrijke omgeving en een immense tuin waarin zowel de fonteinen als vormen in het gras volledig symmetrisch zijn.
Maar het interieur is nog indrukwekkender, vooral de 75 meter lange Spiegelzaal. Tijdens concerten wordt de zaal verlicht zoals ten tijde van Lodewijk II: 44 kandelaars, 33 kristallen kroonluchters en in totaal bijna 2000 kaarsen. Ook ontbreekt het in Herrenchiemsee niet aan marmer in vele kleuren, fresco’s, verguld snijwerk en allerlei beeldhouwwerken. De omliggende tuinen, die bijna een kopie zijn van de tuinen van Versailles, maken het plaatje helemaal af.
4. Linderhof
Een stuk intiemer is kasteel Linderhof, ook gebouwd in opdracht van Lodewijk II van Beieren. Linderhof is het enige kasteel dat voor zijn dood werd voltooid.
Het hoogtepunt van dit slot is De Koninklijke Slaapkamer uit 1871, op de eerste verdieping. De ruime kamer is rijkelijk gedecoreerd met standbeelden, ornamenten, goud, marmer en schilderijen; een ode aan de mythologische figuren. Bij het zien van Linderhof is het begrijpelijk waarom dit kasteel het favoriete verblijf was van Lodewijk II.
3. Hohenschwangau
Het derde kasteel in ons rijtje valt niet bij iedereen in de smaak. Opvallend is Hohenschwangau in ieder geval wel, met zijn gele en rode kleuren. Het kasteel werd al in de 12de eeuw gebouwd, maar verviel later tot een ruïne. Koning Maximiliaan II kocht het letterlijk als bouwval en liet het in 1832 restaureren. Ook in Hohenschwangau heeft Lodewijk II – in zijn jeugdjaren – een tijd gewoond.
De vier markante hoektorens, die meteen in het oog springen door de opvallende gele kleur, laten het middeleeuwse riddertijdperk herleven. In de wintermaanden is Hohenschwangau op zijn mooist, als het verlichte kasteel oranje kleurt tussen de witte, besneeuwde bomen.
2. Nymphenburg
Een Duits kasteel dat absoluut niet in dit rijtje mag ontbreken, is slot Nymphenburg. De Italiaanse architect Agostino Barelli nam de bouw op zich in 1664 in opdracht van de Wittelsbachse keurvorst Ferdinand Maria van Beieren. Het was een geschenk aan zijn echtgenote Henriëtte Adelheid. Momenteel woont de huidige patriarch van de familie, Franz van Beieren, nog steeds.
Nymphenburg maakt meteen indruk als je ernaartoe loopt. Aan het middelste gebouw prijken gouden gevels. De Pagodenburg ziet er op het eerste gezicht Frans uit, terwijl je binnen ineens allerlei Chinese invloeden ziet. Dat maakt Nymphenburg gevarieerd en verrassend. Zeker de 2000(!) Delfts Blauwe tegels op de begane grond.
1. Neuschwanstein
Maar er is één kasteel dat er toch echt uitspringt: Neuschwanstein. Dit absolute pareltje bestaat uit meerdere gebouwen die over een lengte van ongeveer 150 meter aaneensluitend gebouwd werden op een rotsplaftorm. Torens, siertorentjes, puntgevels, balkons, kantelen en beeldhouwwerk versieren het immense kasteel aan alle kanten.
Vanaf welk punt je ook kijkt; Neuschwanstein is een schilderachtig en schitterend sprookjespaleis. Niet voor niets de inspiratiebron voor het kasteel van Doornroosje in Disneyland.