Maar wat waren Hanzesteden?
Nederland heeft een aantal fraaie Hanzesteden waar de rijkdom van vroeger tijden nog altijd zichtbaar is. We nemen u mee naar drie van de mooiste Hanzesteden van het land.
Hanzestad - hoe zat het ook alweer?
Hanzesteden vinden we vooral in Duitsland, België, Nederland, de Baltische staten, Noorwegen en Polen. De term Hanzestad verwijst naar het Hanzeverbond, een handelsverbond dat in de 12e eeuw ontstond. De bij het Hanzeverbond aangesloten steden werkten intensief samen, wat in de praktijk vooral betekende dat er onderling veel handel werd gedreven. In de 16e eeuw viel het Hanzeverbond langzaam maar zeker uit elkaar als gevolg van het ontstaan van nieuwe handelsroutes en de opkomst van handelssteden als Amsterdam en Antwerpen.[ITEMADVERTORIAL]
Nijmegen
Nijmegen werd in het jaar 1402 Hanzestad en nog altijd herbergt de stad talloze sporen van dit verleden. Het centrum is monumentaal en ontzettend sfeervol: knusse straten, fraaie oude gevels en gezellige terrasjes en uitspanningen. Een absolute must is het Valkhofpark: dit park ligt op een heuvel en biedt een fenomenaal uitzicht over de breed meanderende Waal. In het park zelf is de in de 11e eeuw gebouwde Sint-Nicolaaskapel een bezichtiging meer dan waard. In de kapel zijn vrijwilligers die veel kunnen vertellen over de lange geschiedenis van zowel de kapel als het omliggende park.
Zwolle
Verschillende historici vermoeden dat Zwolle al in 1272 tot het Hanzeverbond toetrad, maar helemaal zeker is dat nog steeds niet. Gelukkig is er in ieder geval een bewijs van toetreding uit het jaar 1407, dus Zwolle mag zich met recht Hanzestad noemen. Zwolle is een knusse en gezellige stad en ook hier zijn de sporen van een rijk verleden overal terug te vinden. Het mooie van Zwolle is dat de geschiedenis meteen al aan de rand begint: met de oude stadsmuur. De stadsmuur werd in de 14e eeuw gebouwd en diende als vervanging van een nog oudere en inmiddels verzwakte muur. Van de in totaal 23 torens op de muur zijn er nog drie overgebleven: de Zwanentoren, de Wijndragerstoren - waarin tegenwoordig een horeca-etablissement zit - en de Pelserpoorttoren. Van de oorspronkelijke stadspoorten is alleen de Sassenpoort nog over. Zwolle is echter veel dan alleen een mooie stadsmuur: het oude centrum heeft veel bezienswaardigheden, een aantal fraaie musea en mooie straatjes en pleintjes. Niet voor niks dus dat er zo’n tien verschillende stadswandelingen zijn: bekijk de wandelingen hier.
Deventer
Het zo mooi aan de IJssel liggende Deventer is een van de oudste steden van Nederland en slenterend door het prachtige straatjes van de oude binnenstad is de geschiedenis bijna letterlijk voelbaar. Vanwege de ligging aan de rivier was de stad al heel vroeg een ware handelsstad, dus dat het een Hanzestad werd, was niet meer dan logisch. Een van de hoogtepunten van Deventer is de Bergkerk, en dan niet alleen de kerk zelf, maar zeker ook de Middeleeuws aandoende straatjes eromheen. Het oudste stenen huis van ons land - de Buveburcht - staat ook in Deventer, op de hoek van de Sandrasteeg. Het huis werd rond 1130 gebouwd, maar het onderste deel van de muur stamt zelfs uit het jaar 900. Zoals veel oude handelssteden beschikt ook Deventer over een fraai waaggebouw, hier is tegenwoordig onder meer het VVV in gevestigd.