Schotland is een land vol verhalen en reizend door deze regio is de oorsprong daarvan niet moeilijk te ontdekken: het ruige gebied met zijn eeuwenoude kastelen en tradities is eigenlijk al een verhaal op zich.
Ruig zegt de één, onherbergzaam zegt de ander. Feit is dat Schotland ongekend veel ongerepte natuur heeft terwijl de geologie het land heeft voorzien van machtige rotsformaties en even indrukwekkende valleien. De Dee-valley is één van die fraaie valleien en deze behoort toe aan de Britse koninklijke familie. Dat Schotland alweer eeuwenlang tot het Britse koninkrijk hoort, heeft een lange en soms bittere geschiedenis.
Een verhaal over macht en familie
Op Schots grondgebied zijn heel wat slagen uitgevochten, en één van de meest bepalende was de Slag bij Solway Moss, beslecht in 1542. De Engelse koning Hendrik VIII wilde dat zijn neef, koning Jacobus V van Schotland, zich zou onderwerpen aan zijn wensen, maar Jacobus weigerde. Hendrik was niet gediend van zoveel ongehoorzaamheid en hij stuurde zijn troepen naar het noorden, waarna de Slag bij Solway Moss volgde - de Engelsen wonnen. Al dat wapengekletter ging natuurlijk om macht. Hendrik VIII had, na vergeefse pogingen zich te laten scheiden van zijn eerste echtgenote om te kunnen trouwen met een vrouw die hem wél een mannelijke troonopvolger kon schenken, gebroken met de Katholieke kerk.
Via zijn Act of Supremacy riep Hendrik zichzelf uit tot hoofd van de protestants Engelse kerk en hij wilde dat neef Jacobus hetzelfde zou doen, maar die zei dus nee. Nadat Jacobus de slag had verloren, werd hij gedwongen een verdrag te tekenen waarmee hij zijn dochter verplichtte te trouwen met Hendriks zoon. Het begin van de personele unie tussen Engeland en Schotland was hiermee een feit en in 1707 werden Engeland en Schotland samengevoegd tot een koninkrijk. Tot op de dag van vandaag zouden veel Schotten liever onafhankelijk van de Britse koninkrijk verder gaan en het is niet voor niets dat de familiebanden - de beroemde clans - voor de Schotten belangrijker zijn dan de Britse identiteit.[ITEMADVERTORIAL]
Kastelen en hun verhalen
De adembenemende natuur van Schotland is al een verhaal op zich, en dat geldt ook voor de vele machtige kastelen. Vaak al eeuwenoud, de één tot ruïne vervallen, de volgende weer in verrassend goede staat. Wat ze in ieder geval gemeen hebben, zijn de indrukwekkend dikke muren en hoge torens. Dit waren dan ook geen kastelen voor de sier, deze kastelen werden neergezet om het land te beschermen tegen vijandelijke invallen. Ieder kasteel staat dan ook weer voor de meest fascinerende en soms dramatische verhalen. Een bezoek aan Schotland is niet compleet zonder op z’n minst één of twee van die machtige kastelen te bezoeken en u te verliezen in de verhalen die de gidsen aldaar te vertellen hebben.
Sterke verhalen
Wie Schotland zegt, zegt niet alleen geschiedenis, maar ook whisky. Toch komt ook hier de geschiedenis om de hoek kijken: sinds het eind van de 15de eeuw wordt in de Schotse Hooglanden whisky gestookt en bijna ieder dorp heeft zijn eigen distilleerderij met zijn eigen oude verhalen. Wie in Schotland is, mag de beroemde Whisky Trail echt niet overslaan: deze tocht langs verschillende distilleerderijen is niet alleen een feest voor de smaakpapillen, maar ook voor de liefhebber van mooie - en vaak sterke!- verhalen.