Het is maar een paar uur rijden, maar toch heb je het gevoel in een heel andere wereld terecht te komen. Veel cultuursteden in Vlaanderen en Wallonië zijn dan ook een perfect uitgangspunt voor een (korte) stedentrip. Dit zijn de mooiste.
Antwerpen
Er is geen enkele reden om Antwerpen niet te bezoeken: de stad ligt dichtbij Nederland, heeft een interessante geschiedenis en architectuur en je kunt er heerlijk eten en drinken. Struin eens langs de Scheldekaaien of door de Meir – de bekendste winkelstraat van Antwerpen die de oude stad met het station verbindt. [ITEMADVERTORIAL]
De Grote Markt is het hart van de stad: hier staan het 16de-eeuwse stadhuis en verschillende monumentale gildehuizen. Verdere architecturale hoogstandjes zijn de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal, de wijk Zurenborg – met vele huizen in de stijl van art deco en jugendstil – en het station. Daarnaast ligt bovendien een van de mooiste dierenparken van Europa: de Zoo van Antwerpen.
Brugge
Het ‘Venetië van Vlaanderen’ is niet voor niets een van de populairste toeristische trekpleisters van België. De historische binnenstad – sinds 2000 UNESCO Werelderfgoed – is één groot openluchtmuseum, gevuld met oude gebouwen, smalle straatjes en steegjes, kanalen en bruggen. De sfeer in deze stad – waar paardenkoetsen en bootjes de belangrijkste vervoermiddelen zijn – maakt het een van de meest romantische steden van België.
Of je nu van (religieuze) kunst houdt of van architectuur, in Brugge komt de cultuurliefhebber volop aan zijn trekken. Dingen die je zeker niet mag missen in Brugge zijn de hangende tuinen en de Rozenhoedkaai, de bekendste straat van de stad. Met name als je hier in de avondschemering uitkijkt over de Dijver en het Belfort, begrijp je meteen waarom dit de meest gefotografeerde locatie van Brugge is.
Gent
Wat de Rozenhoedkaai is voor Brugge, zijn de Korenlei en Graslei voor Gent. Aan deze straten aan de Leie staan prachtige pak- en gildehuizen, waarvan er vele nog uit de 16e eeuw stammen. Vanaf de Graslei heb je bovendien een prachtig uitzicht op de drie torens: de Sint-Niklaaskerk, het Belfort en de Sint-Baafskathedraal. De laatstgenoemde is wereldberoemd vanwege het Lam Gods van de gebroeders Van Eyck.
In de binnenstad van Gent komen modern en historisch samen. De uitgelezen plek om dit te ervaren, is het stadsmuseum STAM, dat bestaat uit een 14de-eeuwse abdij, een 17de-eeuws klooster en een gloednieuw pand uit de 21ste eeuw. Of maak een wandeling langs de ruim 9.800 objecten die zijn aangewezen als onroerend erfgoed: van het majestueuze kasteel Gravensteen en het belfort tot het Geeraard de Duivelsteen en het Sint-Jorishof – het oudste hotel van Europa.
Durbuy
Durbuy noemt zich ‘De Kleinste stad ter Wereld’. Dan zou je denken dat hier weinig te zien is, maar niets is minder waar. Dit bijzondere stadje ligt in Wallonië, in het hart van de Ardennen. Een middeleeuwse stadskern, pittoreske smalle straatjes, leuke winkels en gezellige terrassen: dat is Durbuy in een notendop. Breng vooral eens een bezoekje aan de Tortuga Bar. Midden in de Ardennen verwacht je namelijk niet zomaar de piratenwereld binnen te stappen, maar dat maakt deze uitspanning juist zo bijzonder! En ben je uitgekeken in de stad zelf? Trek er dan op uit in de prachtige natuur die Durbuy omringt.
Namur (Namen)
Het historische Namen – Namur in het Frans – kun je met recht een verborgen parel van Wallonië noemen. De stad is gebouwd op de plek waar de Samber in Maas uitmondt. In tegenstelling tot veel andere steden in België, is Namen bij het grote toeristische publiek nog niet bekend. En dat is zonde!
De aanblik van de stad wordt bepaald door de indrukwekkende citadel, die zo’n 100 meter boven de stad ligt. Het is een van de best bewaarde en tevens een van de grootste citadellen van Europa. Dit is de uitgelezen plek om je tour door Namen te beginnen: vanaf de citadel heb je een adembenemend uitzicht over de stad en de Maas en dan valt op hoeveel torens en kerken de oude stad telt. De vele winkels, leuke terrassen en romantische straatjes maken het geheel af. Ook leuk vanuit Namen is een dagtrip naar het verderop gelegen Dinant, dat eveneens een prachtig centrum en een machtige citadel heeft.
Liège (Luik)
Als we aan Luik denken, dan denken we vaak aan de Luikse wafels. Maar gelukkig zijn er nog veel redenen om deze stad te bezoeken, net over de grens met Limburg. Ook kunst- en cultuurliefhebbers zullen zich in Luik helemaal thuis voelen. Cultureel hart van de stad is museum La Boverie, gelegen in een mooi park op een schiereilandje in de Maas. Jaarlijks is hier een bijzondere expositie in samenwerking met het Louvre te zien. Dat staat garant voor de nodige hoeveelheid bijzondere kunst.
Een wandeling door het centrum neemt je onder andere mee naar de Montagne de Bueren, een straat met een paar honderd traptreden die je naar de citadel van Luik, hoog boven de stad, leiden. Let verder op het bijzondere contrast tussen het kunstzinnige en moderne station en de oude gebouwen aan de Place Saint-Lambert en de Place du Marché.