Naast bekende steden als Düsseldorf, Keulen en Münster heeft ons buurland prachtige, onontdekte plaatsen. Maak kennis met de onbekende maar o zo mooie parels van Noordrijn-Westfalen: Keizerstad Aken, het muzikale Bonn of het groene Bielefeld.
Aken: de stad van Karel de Grote
Dicht bij het Drielandenpunt tussen Nederland, België en Duitsland ligt Aken, ook wel Aachen genoemd, een stad met een interessante en afwisselend geschiedenis. In de omgeving van de stad liggen diverse minerale bronnen, waar de Romeinen thermale baden aanlegden. Toen Karel de Grote hier zijn palts bouwde, werd Aken in één klap het centrum van het Karolingische Rijk.
Charlemagne
De vroegere machtspositie van de stad is nu nog goed terug te zien in het centrum van Aken. Het meest bepalende bouwwerk is de Dom van Aken, het eerste Duitse bouwwerk dat opgenomen werd op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De Dom is ontstaan uit de kapel van de Akener Koningspalts, het hof van Karel de Grote. Het is een van de weinige historische bouwwerken in Duitsland dat vrijwel ongeschonden uit de Tweede Wereldoorlog is gekomen. In de Dom staat de rijkversierde Karelsschrijn, met daarin het stoffelijk overschot van Karel de Grote.
Tegenover de Dom ligt de Aachener Domschatzkammer, een museum met een indrukwekkende collectie kerkelijke en middeleeuwse kunst. Kunstschatten uit het Karolingische Rijk en de Dom van Aken worden hier tentoongesteld. De stadsgeschiedenis komt in het nabijgelegen Centre Charlemagne tot leven.
Het prachtige stadhuis werd tijdens de Tweede Wereldoorlog zwaar beschadigd, maar is daarna grondig gerestaureerd. Een van de torens – de Granusturm – van het stadhuis is nog een restant van de Akener Koningspalts.
Tip: met de Route Charlemagne maak je een wandeling door de stad die je meeneemt langs de belangrijkste plekken van het Karolingische Rijk in Aken.
Badcultuur
Net als in de Romeinse Tijd zijn er in en om de stad nog verschillende thermale baden te vinden. Zuidoostelijk van het centrum ligt Kurpark Burtscheid en noordoostelijk van het centrum liggen Kurpark Monheimsallee en de Carolus Thermen. De Elisenbrunnen, midden in het centrum, vormen een van de belangrijkste toeristische attracties van de stad: het zwavelhoudende water bezit volgens de overlevering bijzondere geneeskundige krachten.
Kunstliefhebbers kunnen in de diverse kunstmusea aan hun trekken komen. Het Suermondt-Ludwig-Museum is vooral gericht op historische kunst, terwijl het Ludwig Forum für Internationale Kunst zich richt op moderne kunst. In het Couvenmuseum zijn 18de-eeuwse stijlkamer in de Luiks-Akense meubelstijl – een regionale variant van de barok – te bewonderen.
Bonn: pelgrimsoord voor muziekliefhebbers
Aan de oevers van de Rijn ligt het historische Bonn. De binnenstad is een prachtige mix van historische en moderne architectuur en ademt een en al cultuur uit. Na de Duitse tweedeling na de Tweede Wereldoorlog werd Bonn in 1949 de hoofdstad van de westerse Bondsrepubliek Duitsland en bleef dit tot de Duitse hereniging. Nog steeds zijn veel belangrijke overheidsinstanties in Bonn gevestigd.
Muziekstad
Bonn staat vooral bekend als de geboorteplaats van Ludwig van Beethoven. Zijn geboortehuis - het Beethoven-Haus – is nu een museum dat gewijd is aan het leven en het werk van een van de beroemdste componisten ter wereld. Het museum is in het bezit van de grootste Beethovencollectie ter wereld, met onder andere muziekinstrumenten, afbeeldingen, objecten en handschriften.
Het Beethoven-Haus is echter niet het enige museum dat gewijd is aan muziek. Het Schumannhaus Bonn - een voormalige psychiatrische kliniek waar de componist Robert Schumann overleed - richt zich op het leven en werk van Schumann en zijn vrouw Clara. Verder is hier een omvangrijke muziekbibliotheek te vinden. De museumruimtes bevinden zich in de kamers die door Schumann werden gebruikt voor zijn dood in de psychiatrische kliniek en zijn vrij toegankelijk tijdens de openingstijden van de muziekbibliotheek.
Andere musea
In de stad zijn nog meer musea te vinden. Een van de bekendste in het Haus der Geschichte, dat de geschiedenis van de Bondsrepubliek Duitsland en de Duitse Democratische Republiek in beeld brengt. Een ander is het Museum Koenig, een zoölogisch museum gevestigd in een prachtig historisch gebouw. Verdere musea zijn:
- Het LVR-LandesMuseum Bonn is een museum over de geschiedenis van het Rijnland, met speciale aandacht voor de Romeinse, Keltische en middeleeuwse cultuurhistorie van de streek.
- Het Kunstmuseum Bonn richt zich op moderne kunst.
- De Kunst- und Ausstellungshalle der Bundesrepublik Deutschland – ook wel de Bundeskunsthalle genoemd – toont kunst- en cultuurschatten uit de hele wereld.
- Het Deutsches Museum Bonn is een filiaal van het Deutsches Museum in München en is een van de meest vooraanstaande wetenschappelijke musea ter wereld. De collectie belicht naoorlogse Duitse wetenschappers en uitvindingen.
Architectuur
Bonn heeft een opvallende skyline, met zowel hypermoderne gebouwen als eeuwenoude bouwwerken. Het bekendste gebouw is het Münster van Bonn. Met de bijzondere combinatie van barokke en romantische bouwstijlen en de middeleeuwse kruigang geldt deze kerk als een van de belangrijkste en opvallendste kerken van Duitsland. Ook de 12de-eeuwse Sint-Clemenskerk behoort tot de kerkelijke hoogtepunten van Duitsland, met binnenin prachtige muurschilderingen. De Sint-Remigiuskerk is minder opvallend, maar staat wel bekend als de kerk waar Ludwig van Beethoven gedoopt is.
Een fraai contrast met de strakke bouwstijlen van de kerken vormt het Stadhuis van Bonn, dat in de zwierige rococostijl is gebouwd. En als u de Rheinische Friedrich-Wilhelms-Universiteit ziet, zal het u niet verbazen dat dit een van de meest vooraanstaande universiteiten van Duitsland is.
Bielefeld: de stad van Hermann
Het historische Bielefeld ligt aan het Teutoberger Woud. Op deze bergrug vond ooit een veldslag plaats tussen Germanen en Romeinen. De Germanen, onder leiding van de veldheer Arminius, behaalden een klinkende overwinning. Ter ere hiervan werd een monument opgericht, het beroemde Hermannsdenkmal – Arminius werd Hermann der Cherusker genoemd. Dwars door Bielefeld loopt de Hermannsweg, die u langs de mooiste bezienswaardigheden van de stad en zijn omgeving – waaronder het Hermannsdenkmal – leidt.
Aan de rand van Bielefeld ligt een van de belangrijkste gebouwen van de stad: Kasteel Sparrenburg. Het kasteel is in de loop der eeuwen uitgegroeid tot een machtig fort en werd in de Tweede Wereldoorlog nog gebruikt als flakopstelling. Na de oorlog werd het geruïneerde kasteel grondig gerestaureerd. Vanaf het kasteel heeft u een prachtig uitzicht over de stad.In het centrum van de stad is de vroegere welvaart goed terug te zien: Bielefeld was een centrum van de linnenindustrie. Rond de oude markt – de Alte Markt – staan prachtige historische panden en verspreid over de stad staan nog verschillende fabrieksgebouwen, die tegenwoordig een culturele functie vervullen. Een voorbeeld is de Ravensberger Spinnerei, waar tegenwoordig allerlei evenementen plaatsvinden.
Bielefeld is erg populair als startpunt voor wandelvakanties: rondom de stad ligt bijna 600 kilometer aan wandelpaden, waarvan er velen door het Teutoberger Woud lopen.