Het idyllische Skåne, de 'tuin van Zweden' is gezegend met een natuurlijke voorraad van zeevoedsel, vlees, zuivel, wild, fruit en groente. Ook de wijnkenner kan in Skåne uitgebreid de smaakpapillen laten verwennen.
Vers geoogste asperges, aardappels of wortels. Door de vruchtbare grond is Skåne in Zweden de eerste regio als het gaat om de oogst van vele soorten groentes. Knapperige delicatessen die in vele boerderijwinkels direct te koop zijn. Voeg daarbij de vis en zeevruchten uit de zee, de bessen die overal groeien en het vlees van koeien, schapen en varkens die in de modder wroeten en er ontstaat een perfecte biologische maaltijd. Het is in Zweden de goede gewoonte om geen chemische bestrijdingsmiddelen te gebruiken en voor de dieren te zorgen voor voer zonder chemische toevoegingen. Dat geeft voedsel zoals de aarde het bedoeld heeft.
Beroemd uit Skåne zijn ook de wijnen. Volgens wijnkenners een sensatie ondanks de koude winters en de sneeuw. Hier maken bezoekers kennis met de unieke smaak van de wijnen uit het noorden.
Skåne Culinair
De reputatie van Skåne als een van de meest opwindende gourmetbestemmingen van Europa groeit nog altijd. Er is een wijde selectie van restaurants waar u uit kunt kiezen. Hieronder een selectie van de tentjes die u zeker niet moet overslaan:
Praktische alle restaurants in Skåne werken met streekproducten en een goed voorbeeld is Vendel Restauranger met restaurants in Malmö en Österlen. Zij maken zelfs biologisch ijs met frambozen, meringue en chocolade. Een specialiteit om de vingers bij af te likken. www.vendelrestauranger.se
Gastro in Helsingborg is een brasserie/bistro/bar met cuisine met invloeden uit de hele wereld, maar gebaseerd op de beste lokale recepten.
www.gastro.nu
Malmö, Skåne’s grootste stad, is de thuishaven van het toprestaurant Salt och Brygga, het eco-restaurant van het jaar 2010. Gelegen in het moderne westelijke havengebied met goed zich op de Øresund Bridge die Zweden met Denemarken verbindt.
www.saltobrygga.se
[ITEMADVERTORIAL]
Restaurant Atmosfär vermengt in het stadscentrum hedendaags Scanisch eten met internationale invloeden.
www.atmosfar.com
Het grootste en onnavolgbare Årstiderna (“De Seasons”) is een klassiek Franco-Zweeds restaurant van rode baksteen, een hoge kelder in een van de oudste huizen in Malmö.
www.arstiderna.se
In het 'Bastard restaurant' in Malmö kunt u genieten van een koel glas pils of biologische wijn en u laten verrassen door de vaardige chefkok Andreas Dahlberg in zijn open keuken. Door website TripAdviser bekroond op de 2e plaats (van de 252). www.bastardrestaurant.se
Het Sofiero kasteelrestaurant is gehuisvest in een echt kasteel en biedt u een prachtig uitzicht op Öresund en Denemarken. Het eten volgt de seizoenen en is, vanzelfsprekend, bereid met lokale ingrediënten van de hoogste kwaliteit.
www.sofieroslottsrestaurang.se
Weetje: Veel Zweedse topkoks wonen in Skåne, dus de kans is groot dat zij in een van de vele bekende restaurants het diner bereiden, zoals in Salt & brygga in Malmö.
Top 4 culinaire tips in Skåne
• Koffie drinken in het café waar Kurt Wallander ’s ochtends zijn koffie drinkt. www.ystad.se
• Dineren in Salt & brygga naast de Turning Torso met uitzicht op de Öresund Brug.
• Wijn proeven tijdens een bezoek aan een van de wijngaarden in Skåne.
• Bezoek Fiskehoddorna, de plek waar de inwoners van Malmö hun vis kopen.
Skåne: het nieuwe walhalla der wijnen
Het klimaat in Zweden wordt warmer, en het groeiseizoen voor druiven is 3 weken langer. Mild weer en het verlengde groeiseizoen maakt de eigen wijngaard in Zweden nu in plaats van een droom tot een ambitie binnen handbereik is geworden. Zo'n 100 in Skåne gebaseerde wijnproducenten hebben de stap al gezet. Veel van hen produceren wijn als een hobby, maar steeds meer hebben serieuze en grootser opgezette plannen. Er zijn al enkele wijnen uit Skåne in de verkoop, en ze zijn in de prijzen gevallen: wijnexperts zoals Oz Clarke noemen de wijnen ''verbluffend goed''.
Enkele wijngaarden die u als liefhebber kunt bezoeken tijdens uw vakantie in Skåne:
Hällåkra Vingård is gelegen op een heuvelrug, in het noordelijke uiteinde van de Söderslätt landerijen. Lange glooiende hellingen bieden een goed uitzicht over de velden van Skåne waar de druiven groeien. De warme Baltische bries waait binnen via het zuidwesten, met lommerrijke bossen en kustgebieden aan de noordzijde. Lees meer over deze wijngaard: www.hallakravin.se
Köpingsberg – Wine & Spirits is een nieuwe wijnboetiek van Köpingsbergs Gård AB, dat haar wortels heeft in de 19e eeuw. U kunt een toer boeken of een dag gaan wijnproeven. De winkel verkoopt ook exclusieve wijn-accessoires en kunst. www.kopingsberg.se
De Åhus wijnmakerij is in 2005 gesticht. Het omvat 1 hectare net meer dan 3000 ranken van blauwe en groene druiven. De wijnen worden verkocht aan plaatselijke winkels. In 2010 ontving de wijnmakerij de prijs voor 'Beste Zweedse wijn' voor zijn witte wijnen. www.vingarden.nu