Ho Chi Minh: de grootste stad van Vietnam. In de Franse koloniale tijd droeg ze de naam Saigon. In die periode zijn er prachtige gebouwen voor de stad ontworpen door de Franse architect Eiffel, waaronder de Notre Dame kathedraal.
Ho Chi Minh stad heeft in de geschiedenis meerdere namen gehad. De oudst bekende naam is van de Khmer, hoewel het ook ten tijde van het rijk Funan en later Chenla bewoond is geweest. De naam die de Khmer aan de stad gaven, was Prey Nokor, dat dorp in het bos of Koninkrijk in het bos betekent. In de taal van Khmer, betekent Prey bos en kan Nokor vertaald worden naar Koninkrijk.
Tegen de 17e eeuw was het slaperige vissersstadje uitgegroeid tot een Khmer-vesting en handelsgemeenschap met Maleisische, Indiase en Chinese handelaars. In de jaren 1690 werd generaal Nguyễn Hữu Cảnh naar de Mekong-delta gestuurd door de Nguyen-heren om deze regio in bezit te krijgen. In 1698 werd een fort gebouwd en de stad werd officieel omgedoopt tot Gia Định. Als in de jaren 1850 de Fransen de regio koloniseren, wordt Gia Định in 1859 officieel omgedoopt tot Saigon.
Het huidige Ho Chi Minh stad dankt veel van zijn vorm en sfeer aan de Franse kolonisten. Ze groeven grachten, ontwaterden moeraslanden en zetten stoomtramlijnen op langs de brede boulevards met statige huizen in Europese architectuur. We zien daarin ook duidelijk de hand van architect Gustave Eiffel.
[ITEMADVERTORIAL]
Gustave Eiffel is een Franse architect die het bekendst is geworden met het ontwerp van de Eiffeltoren. Maar hij ontwierp ook prachtige gebouwen zoals het Hoofdpostkantoor, het Herenigingspaleis en de Notre Dame Kathedraal die alledrie in Ho Chi Minh stad staan. Tevens is de Long Biênbrug over de Rode rivier in Hanoi - de hoofdstad van het huidige Vietnam – van zijn hand. Nieuwsgierig naar de architect Gustave Eiffel? Lees hier een uitgebreid artikel over hem.
De Franse kolonisten financierden verbeteringen van Saigon met hun grote winsten uit de export van Vietnamees rubber en rijst vanuit de snelgroeiende zeehaven van de stad. In 1957 ontstond een oorlog in Zuid-Vietnam die zo'n 20 jaar zou duren, tussen de door Noord-Vietnam gesteunde Vietcong en het door de Verenigde Staten gesteunde Zuid-Vietnamese bewind.
Deze oorlog kende onder andere een hevige strijd in het district Củ Chi van Saigon, waar het bekende Tunnelcomplex van Củ Chi zich bevindt. Het complex is onderdeel van een nog groter tunnelnetwerk dat vrijwel onder het gehele land doorloopt. De tunnels waren de locatie van verschillende militaire campagnes tijdens de Vietnamoorlog en werden een toevluchtsoord voor de communistische rebellen uit het zuiden, de Vietcong, en voor het Noord-Vietnamese leger.
Nadat Zuid-Vietnam en de Verenigde Staten de oorlog hadden verloren, werd in 1976 Zuid-Vietnam en Noord-Vietnam herenigd tot de Socialistische Republiek Vietnam. De stad Saigon kreeg de naam Hồ Chí Minh.