Hollandse molens in oer-Hollands landschap

Kinderdijk zien en beleven

Getty Images

Kinderdijk; iedereen kent de naam, maar lang niet iedereen heeft dit prachtige stukje Hollands verleden ook daadwerkelijk met eigen ogen gezien. Best gek eigenlijk, als u bedenkt dat het voor buitenlandse toeristen één van de absolute hoogtepunten van een bezoek aan ons land is. Wordt het voor u ook niet eens tijd om de Kinderdijk te zien én te beleven?

Hoewel Kinderdijk synoniem is voor de dijken met de beeldbepalende molens, is Kinderdijk in feite een Zuid-Hollands dorp, gelegen op het punt waar de rivieren de Lek en de Noord samenkomen. De beroemde windmolens heten officieel de Kinderdijkse molens. Binnen het molencomplex van Kinderdijk is gemotoriseerd verkeer niet welkom en dat komt het gevoel van een terugkeer naar lang vervlogen tijden alleen maar ten goede.[ITEMADVERTORIAL]

Van Middeleeuwen tot Werelderfgoed

De eerste molens in Kinderdijk verschenen al in de Middeleeuwen en waren bedoeld om de afwatering van de Alblasserwaard - waar Kinderdijk deel van uitmaakt - te verbeteren. In de loop der eeuwen zijn hier veel verschillende wijzen van waterbeheer ingezet en de windmolens zijn daar onderdeel van. Het gebied is uniek in de wereld, niet alleen vanwege die molens, maar ook vanwege de dijken, de reservoirs, de gemalen en de pompstations. De molens die er nu staan, zijn nagenoeg allemaal gebouwd in de achttiende eeuw en staan sinds 1997 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Wie overigens denkt dat de molens van Kinderdijk er tegenwoordig alleen nog maar mooi staan te zijn: dat is dus niet zo! De molens werken nog altijd en hoewel ze in 1950 buiten functie zijn gesteld, kunnen ze direct weer in werking worden gesteld als de moderne waterbeheerinstallaties uitvallen.

Zelf bekijken, zelf ervaren

Van de in totaal negentien molens van Kinderdijk zijn er twee ook van binnen te bekijken: molen Nederwaard en molen Blokweer. In de molen Nederwaard maakt u kennis met hoe het er in vroeger tijden in en rond de molens van Kinderdijk aan toe ging en de molenaar laat zien waar zijn dagelijks werk uit bestaat. Molen Blokweer gaat in op de achtergrond en de ontstaansgeschiedenis van de Alblasserwaard, terwijl ook dieper wordt ingegaan op de werking van de verschillende molens van Kinderdijk. Verder is er in Kinderdijk een molenwerkplaats te bezoeken; in deze werkplaats ligt de nadruk dan juist weer op het bouwen en onderhouden van windmolens en ook de precieze technische werking van de molen komt uitgebreid aan de orde.

Stoomgemaal

In de tweede helft van de negentiende eeuw kregen de molens van Kinderdijk hulp van twee stoomgemalen en één van deze gemalen doet tegenwoordig dienst als bezoekerscentrum voor Kinderdijk. In dit Wisboomgemaal wordt onder meer getoond hoe het water met behulp van een gemaal in toom wordt gehouden. Verder bevindt zich in dit gemaal ook nog een horecagedeelte en een souvenirwinkeltje.

Getty Images
Auteur