Flevoland is een fascinerende creatie op zich. Veel gerenommeerde architecten en kunstenaars hebben hun stempel gedrukt op de inrichting. Kunst van groot formaat en wereldfaam; heel boeiend voor zowel de doorgewinterde kunstliefhebber als voor de leek.
De meest opvallende gebouwen komt u tegen in de steden en dorpen. En ‘gewoon’ verscholen in het landschap vindt u zes Land Art-werken die Flevoland rijk is.
Revolutionaire stedenbouw
Flevoland kenmerkt zich door de moderne stedenbouw. Sommige delen van de steden Lelystad en Almere zijn tentoonstellingen op zich. Zeker het stadshart van Almere trekt architectuurliefhebbers uit de hele wereld. Rem Koolhaas en andere wereldberoemde architecten zijn er verantwoordelijk voor. Het ‘platte daken dorp’ Nagele is een toonbeeld van het Nieuwe Bouwen uit de jaren vijftig. Onder andere Gerrit Rietveld en Mien Ruys hebben hier de vrije hand gekregen om hun plannen te verwezenlijken. Nergens in Nederland is een zuiverder voorbeeld van hun ideeën te vinden.
[ITEMADVERTORIAL]
Kunst in het groen
Wereldwijd uniek is ook de landschapskunst van Flevoland. Ineens is het daar, een imposant kunstwerk verscholen in het groen... De Aardzee van Piet Slegers bijvoorbeeld. Op 50.000 vierkante meter zijn de tegengestelde elementen aarde en water aan elkaar verbonden, gesymboliseerd door de beslotenheid van stenen taluds en aarden wallen die uitmonden in openheid.
Sowieso zijn het verrassende bestemmingen voor een wandel-, fiets- of autotocht, deze landschapskunstwerken. U wordt even helemaal in een andere wereld gebracht. In de kathedraal van 178 Italiaanse populieren bijvoorbeeld. Of een ‘tuin’ die volgens de maker Daniel Libeskind, ontwerper van onder meer de nieuwe gebouwen op ‘Ground Zero’ in New York, is bedoeld om te mediteren.
Exposure
Misschien waait de wind u wel naar het nieuwste spectaculaire kunstwerk ‘Exposure’ van Antony Gormley aan de kust van Lelystad. Een technisch hoogstandje dat het huzarenstukje van de drooglegging markeert. De 26 meter hoge figuur van staal kijkt gehurkt uit over het Markermeer. De ‘hurkende man of ‘Nederlands eigen Statue of Liberty’ noemen de Flevolanders het ook wel trots. Er zijn maar liefst 1800 staalprofielen in verwerkt die maken dat het beeld steeds weer anders oogt: zacht als de zon schijnt, hard als de wind er tegenaan beukt, massief als het bewolkt is.
Kunst kijken in Flevoland
Lijkt het u leuk om eens bij een kunstenaar binnen te kijken en hem of/haar te bevragen? Het prachtige licht in Flevoland heeft veel kunstenaars getrokken, zoals kunstschilders, beeldhouwers, edelsmeden en glaskunstenaars. Ook zijn er in heel Flevoland bijzondere galeries te vinden. En regelmatig organiseren diverse Flevolandse musea tijdelijke tentoonstellingen. Ze geven je een kijkje in een specifieke periode of een specifiek thema uit de geschiedenis - of toekomst - van Flevoland. Bijvoorbeeld een expositie over de prehistorie, ontwikkelingen in klederdracht of veranderingen in architectuur. Kruip eens in de huid van de Flevolanders van toen.