Kenmerkend Kaapverdië

Getty Images

De Kaapverdische Eilanden liggen voor de westkust van Afrika, ter hoogte van Senegal. De voormalig Portugese kolonie is een geweldige vakantiebestemming vanwege het altijd aangename weer, de bounty-achtige zandstranden en de prima temperatuur van het zeewater. Vanaf Schiphol is het ongeveer zes uur vliegen naar Kaapverdië.

Kaapverdië of de Kaapverdische Eilanden, officieel de Republiek Kaapverdië, is een eilandengroep van vulkanische oorsprong voor de westkust van Afrika. De regering heeft de Verenigde Naties verzocht het land aan te duiden met de Portugese benaming Cabo Verde. Deze naam is echter nog weinig ingeburgerd. De archipel heette vroeger Ilhas de Cabo Verde (Eilanden van de Groene Kaap) en is zo genoemd vanwege de ligging van de eilanden ten opzichte van de Kaap Verde (Groene Kaap), het meest westelijke punt van het Afrikaanse vasteland in Senegal.

Getty Images

De Kaapverdische Eilanden zijn dus een handvol keitjes uitgestrooid in de Atlantische Oceaan. Cabo Verde is onderverdeeld in twee regio's: de Noordelijke eilandengroep Barlavento met Boa Vista, Branco, Razo, Sal, Santa Luzia, Santo Antão, São Nicolau en São Vicente; en de Zuidelijke eilandengroep Sotavento met Brava, Fogo, Maio, de Rombo eilanden (Cima, Grande, Ilhéu do Rei, Ilhéu Sapado en Ilhéu Luís Carneiro) en Santiago. Sal en Boa Vista, de twee mooiste ‘zandeilanden’ van de archipel, zijn de perfecte winterbestemming voor iedereen die van tropische stranden, watersport, zon, zee en een relaxte vakantie houdt.

[ITEMADVERTORIAL]

Geologisch geweld

De Kaapverdische Eilanden zijn allemaal van vulkanische oorsprong, maar heel verschillend van leeftijd. Op de oudere eilanden – zoals Sal en Boa Vista – hebben wind en water hun eroderende werk gedaan, waardoor de vulkanische pieken grotendeels zijn weggeslepen. Het landschap van Sal en Boa Vista is minder groen en grillig dan op eilanden als Santo Antão, maar door hun ligging en de aanvoer van zand vanaf de Sahara hebben beide eilanden kilometerslange tropische zandstranden en zijn ze een mekka voor watersportliefhebbers en zonaanbidders.

Cabo Verde: no stress

Het wordt wel van meer volken gezegd, maar voor de Kaapverdianen geldt het echt: gastvrijheid zit in de volksaard. Ze hebben er zelfs een apart woord voor: morabeza. Dat betekent zoiets als ‘hartelijk, ongedwongen, relaxed’, en dat zijn ze ook. Een gestreste eilandbewoner zult u hier niet snel tegenkomen, behalve natuurlijk als het zoiets essentieels als het carnaval betreft. Als bezoeker neemt u dat relaxte levenstempo vanzelf over. Vakantiestemming verzekerd.

Getty Images

 

Sal

Sal, het meest noordoostelijke eiland van de eilandengroep, dankt zijn naam aan het Portugese woord voor ‘zout’. Niet vreemd want zout was van de 16de tot in de 20ste eeuw de belangrijkste bron van inkomsten. Hoofdattractie van het eiland is de prachtige kust en de zee rondom.

Kilometerslange witte zandstranden omzomen het eiland. In het zuidwesten en zuidoosten zijn ze het mooist, reden waarom bijna alle hotels en resorts in het zuiden, rond Santa Maria, zijn geconcentreerd.

Boa Vista

Boa Vista is het zuidelijke broertje van Sal, groter in oppervlak maar aanzienlijk dunner bevolkt – en  nóg ongerepter. Het landschap op Boa Vista is vergelijkbaar met dat van Sal, al heeft het wat meer hoogteverschil. In het zuiden en westen liggen schitterende zandstranden en het binnenland wordt beheerst door zandduinen van soms woestijnachtige proporties, rotsige woeste gronden, een paar gedoofde vulkanen (tot circa 400 meter) en hier en daar een groene oase.

Getty Images

Dromerig

Het toerisme is met name op Boa Vista nog heel bescheiden van omvang. Stranden hebt u hier praktisch voor uzelf en u kunt uren wandelen zonder iemand tegen te komen. Bij de hoofdstad Sal Rei aan de noordwestkust zijn de meeste hotels en resorts te vinden. Sal Rei lijkt overigens meer op een dromerig dorp dan op een stad. Breng een bezoek aan het gezellige vissershaventje, waar zich rond de pier een groot deel van het leven afspeelt. Of geniet er van de onvergetelijke zonsondergang.

Auteur