In 2015 zijn het Belgische Mons en het Tsjechische Pilsen de Culturele Hoofdsteden van Europa. Maar wat betekent dat eigenlijk? En wat kunt u in Mons en in Pilsen verwachten? De redactie van Tix.nl zocht het voor u uit.
Sinds 1985 kiest de Europese Unie twee Europese steden uit als Culturele hoofdstad. Doel hiervan is om de rijkdom, de verscheidenheid én de gemeenschappelijke kenmerken van Europa te etaleren. Met andere woorden: de gekozen steden laten hun eigen identiteit zien, maar ook hun rol als Europese stad. Zo zullen Mons en Pilsen in 2015 diverse culturele evenementen organiseren en hun cultureel erfgoed aan Europa laten zien. Deze steden lossen op 1 januari Umea (Zweden) en Riga (Letland) af als Culturele Hoofdsteden.
Mons / Bergen (België)
Mons is de hoofdstad van de provincie Henegouwen, aan de Franse grens. Het stadje (nog geen 100.000 inwoners) heeft een fraaie historische stadskern. De Grand Place vormt het bruisende, middeleeuwse hart van de stad. De klokkentoren of belfort staat op de UNESCO-werelderfgoedlijst en ook de St. Waltrudiskerk is, ondanks dat de kerk nooit is afgebouwd, prachtig. Rondlopen door de stad vergt wel conditie; de Nederlandse naam ‘Bergen’ is niet geheel toevallig. De straten zijn vaak een hele klim omhoog of omlaag. Het fijne is wel dat het er qua autoverkeer erg rustig is.
In 2015 kunt u een flinke hoeveelheid activiteiten in de stad verwachten. Mons ligt in de mijnstreek de Borinage, waar Vincent van Gogh van 1879 tot 1880 vertoefde. Hier besloot Van Gogh geen evangelist te worden, maar kunstenaar. Van 25 januari tot 17 mei 2015 wordt dan ook een zeer uitgebreide tentoonstelling rond het leven van Van Gogh in de Borinage georganiseerd. De Hollywood-klassieker Lust for Life (1956) verhaalt over het leven van Vincent van Gogh en gedurende acht dagen werd dan ook in de Borinage gefilmd. Over deze film –met Kirk Douglas in de hoofdrol en Vincente Minelli als regisseur- is de tentoonstelling Hollywood aan de voet van de Mijn samengesteld, van 21 februari tot 17 mei 2015.
De tentoonstellingen rond Vincent van Gogh zijn een belangrijk onderdeel rond ‘Mons2015’. Het huis waarin Van Gogh woonde is gerestaureerd en uiteraard te bezoeken. In 2015 zal Mons bovendien bol staan van de muzikale activiteiten, tentoonstellingen, theater en literatuur. De Vlaamse kunstenaar Arne Quinze bouwt een enorm houten constructie tussen de St. Elisabethkerk en het Maisson Losseau, van 90 meter lang en 18 meter hoog.
Mons ligt vlakbij de Franse grens. Vanaf Utrecht rijdt u er in ongeveer 2,5 uur naartoe.
Pilsen (Tsjechië)
Zoals de naam al doet vermoeden: Pilsen (of Plzen, in het Tsjechisch) is inderdaad de bakermat van het ‘pils’. Bier bestaat natuurlijk al veel langer, maar het ‘pils’ dat wij nu nog kennen werd in 1839 voor het eerst in Pilsen gemaakt. Pilsen is ook de thuishaven van het wereldberoemde Urquell Pilsener. Maar de stad heeft meer te bieden dan dat. Je vindt hier de Sint-Bartholomew-toren. Deze toren meet liefst 102 meter en is daarmee de hoogste kerktoren van Tsjechië. Pilsen kent ook een flink ondergronds gangenstelsel, dat u kunt bezoeken. Ook huist één van de drie grootste synagogen ter wereld in Pilsen en is er een uitgebreid techniekmuseum, Techmania.
Het bier zal tijdens het Culturele Hoofdstadsjaar toch een grote rol gaan spelen in Pilsen. De bierfabriek van Urquell opent haar deuren het gehele jaar. In mei wordt gevierd dat de oorlog 70 jaar voorbij is. Het gehele jaar door worden diverse (straat)festivals gehouden, zoals Zivá. Dit is een straattheaterfestival, waarin straattheater, poppentheater en internationale muziek centraal staat. Op 12 december wordt als afsluiting het Festival of Pulsating Lights gehouden, waarin de strategische ligging van Pilsen ten opzichte van Duitsland nog eens tot uiting komt.
Pilsen ligt tussen Praag en de Tsjechisch-Duitse grens in. De stad beschikt niet over een eigen vliegveld, maar een vliegticket naar Praag is goed te combineren met een bus- of treinticket van Praag naar Pilsen. Ook vanuit Neurenberg en München kunt u per trein naar Pilsen reizen.