Blijft u tijdens uw vakantie graag veel in beweging? Dan kunt u de uitdaging aangaan op de fiets. Alleen in Skåne is er al meer dan 800 kilometer aan fietsroutes uitgezet. Ook voor de enthousiaste wandelaar is er veel te beleven.
Op de pedalen ontvouwt zich een landschap waarin de kleuren van de koolzaad en de papaver elkaar afwisselen met het groen van de bomen en het blauw van het vele aanwezige water. Wandelen kan ook: het gebied is rijk aan bossen en parken waaronder het mooiste park van Europa: Sofiero Palace Park in Helsingborg.
Fietsen in Zweden
Zweden is een groot, fietsvriendelijk land met een goed ontwikkeld netwerk van fietspaden in en rond de steden en goed gemarkeerde fietsroutes in het hele land. Fietstoeristen met zware fietstassen zullen de goed gemarkeerde fietsroutes in het georganiseerde Zweden beslist waarderen: zwart geeft regionale, groen landelijke en blauw plaatselijke routes aan. Fietsen in één van de grote Zweedse steden? Geen probleem – ze hebben allemaal een uitgebreid fietsnetwerk. En de meeste plaatselijke toeristencentra hebben kaarten en geven je met plezier tips voor uitstapjes en bezienswaardigheden.
Onderweg kamperen? Er zijn talloze campings waar u de tent kunt opslaan of een hut/huisje kunt huren. Het Allemansrecht (Allemansrätt) is opgenomen in de Zweedse grondwet en verleent je de vrijheid de natuurgebieden van het land te verkennen. Ook het recht van vrij kamperen valt daaronder. En een laatste tip: als uw (klein)kinderen jonger dan 15 zijn, zijn ze wettelijk verplicht altijd een helm te dragen.
Het eiland Ven per fiets
„Parel van Öresund“ heet het eiland Ven ook wel. Een parel die het waard is om nader te bekijken. Per fiets bijvoorbeeld. De gele rijwielen horen daarom net zo bij het eiland als de meertjes en de uitbundige vegetatie. Er staan maar liefst 1200 leenfietsen klaar voor bezoekers. Uitgestrekte fietsroutes voeren u naar de mooiste plekjes van het eiland. Bijvoorbeeld naar de Backafallen, een met gras begroeide klif die uit de zee oprijst. Vanaf dit punt heeft u een schitterend uitzicht over de Öresund en de Deense kust. Een andere bijzondere plek is het Tycho Brahe-museum met het ondergrondse observatorium Stjerneborg. Kortom: opstappen, wegfietsen en genieten.
Het grootste fietsevenement ter wereld
De Vätternrundan (het rondje Vättern) is ’s werelds grootste fietsevenement voor recreanten. Dit speelt zich af rondom het gigantische Vätternmeer in het zuiden van Zweden, in de provincie Småland, net noordelijk van Skåne. Er zijn versies van 300, 150 en de 100 km (de laatste alleen voor vrouwen). Het is maar net wat u aankunt. Zo’n 20.000 fietsers uit de hele wereld verzamelen zich in Motala om mee te doen aan het hoofdevenement. De sfeer ter plekke is geweldig, de natuur is groots en voor wie van fietsen houdt, is dit een geweldige belevenis.
[ITEMADVERTORIAL]
Volg een kunstroute
Heel bijzonder zijn de kunstroutes in Skåne die elk jaar met Pasen duizenden bezoekers trekken. Dit startte veertig jaar geleden als een idee van een Zweedse artiest om kunst in zijn eigen huis te exposeren. Hij nodigde één vriend uit, maar er kwamen er 75. Het volgende jaar openden elf artiesten met Pasen hun deuren. Een evenement dat zo kon uitgroeien omdat werkelijk in elk klein gehuchtje wel een attractie op het gebied van kunst te vinden is. Een goede gelegenheid om er met de fiets op uit te gaan en te speuren naar echt vakmanschap.
Weetje: De creatieve ‘vibe’ van Skåne is ook terug te zien in de vele uitvindingen die stammen uit de regio waaronder: de kunstnier, Bluetooth en de ECG.
Wanneer?
Om te fietsen kunt u het beste in de periode april tot eind oktober naar Zweden komen. Het seizoen is in het noorden van het land korter.
Wandelen in Zweden
De paden door het Zweedse laagland zijn duidelijk aangegeven en gaan door bossen die door mensen gecreëerd zijn, door landbouw- en kustgebieden en zelfs door afgelegen ongerepte natuur.
Slot Sofiero
In 1907 plantten de Zweedse koning Gustav VI. Adolf en zijn vrouw prinses Margarete in de tuin van Slot Sofiero de allereerste rododendron. Het paar had blijkbaar groene vingers. Nu bloeien er in de vroege zomer meer dan 10.000 planten in de tuin in wel 500 verschillende soorten. Het slot bezit de grootste verzameling rododendrons van Europa. Gustav Adolf en Margarete schiepen daarmee een ontmoetingsplaats voor tuinliefhebbers. In de bloembedden van de prinses bloeien hosta’s, lelietjes en rozen. Het koninklijk paar plantte ook zeldzame bomen, sierstruiken en meerjarige bloeiers. Elk jaar komen honderdduizenden bezoekers om het park in al zijn kleurenpracht te komen bewonderen. Hoogtepunt van de zomer is het Trädgårdsfesten (tuinfeest) in augustus.
Trektochten door het Zweedse laagland
Is er een betere manier om de natuur, cultuur en tradities van het Zweedse laagland te beleven en met de mensen daar kennis te maken? Een aantal paden door lagere gebieden start vanuit de grote steden. De 1400 km lange E6 (Euroroute), gaat van start in Malmö en doorkruist behalve Skåne ook Halland, Östergötland en Sörmland voordat hij de rand van de hoofdstad Stockholm bereikt. Met name het deel dat door Skane loopt is zeer de moeite waard: velden, bossen, rivieren, een prachtig landschap vol rust en schoonheid.
Een andere mogelijkheid is de 140 km lange Åsleden wandelroute. Deze maakt deel uit van de 1000 km lange 'Skåneleden' wandelroute die in ca. 80 dagtochten is opgesplitst. Er zijn vier subpaden, die een gemeenschappelijk padensysteem verbinden en creëren.
De Skåneleden routes zijn als volgt gemarkeerd:
Groen: Vlak terrein met harde ondergrond, toegankelijk voor rolstoelgangers.
Blauw: Gevarieerd terrein, meer dan 50% is asfalt of grindpad
Rood: Gevarieerd terrein, meer dan 50% is onverhard voetpad
Zwart: Heuvelachtig terrein, steile gedeeltes langs de voetpaden
De Kullaleden–wandelroute
Op deze 70 kilometer lange wandelroute ontdekt u de westelijke punt van Skåne, het schiereiland Kulla. Uitgangspunt is het Middeleeuwse Start Helsingborg. De route gaat in noordelijke richting langs het slot Sofiero, over Höganäs naar de havenstad Mölle. Vanaf dit punt heb je mooi zicht op het natuurgebied Kullaberg. Het pad voert verder in oostelijke richting via een heuvelachtige afdaling naar Arild, dan via Jonstorp met zicht op het schiereiland Bjäre verder naar het einddoel Utvälinge in de baai van Skälderviken. Langs de Kullaleden-wandelroute zijn verschillende leuke hotels en pensions in diverse categorieën. Ook vind je er schuilhutten en barbecueplekken. Er zijn overal wegwijzers. De route is zelfs deels goed begaanbaar voor mindervaliden. Met zijn prachtige vergezichten, de schilderachtige dorpjes langs de kust en de indrukwekkende kliffen, is de Kullaleden zeker de moeite van het bewandelen waard.
Kaarten van de verschillende routes zijn ter plaatse verkrijgbaar.
Wanneer?
Het wandelseizoen loopt van het vroege voorjaar tot de late herfst en in Zuid-Zweden het hele jaar door.