Proeven van exotische vruchten, kruidige curries en gefrituurde insecten. Zien hoe rijstbladeren en kokoslekkernijen gemaakt worden. Luisteren naar traditionele muziek uit de regio. Reizen door Vietnam en Cambodja is altijd een unieke ervaring.
Lokale lekkernijen
Het is geen geheim dat Vietnam en Cambodja één van de fijnste keukens in de wereld hebben. Het Vietnamese en Cambodjaanse eten is heerlijk en elk gebied heeft zijn eigen traditionele lekkernijen. Net als in landen als Thailand en Maleisië kent Vietnam streetfood, zowel kraampjes als de bekende foodstalls en markten met exotische vruchten. En wist u dat Vietnam de grootste exporteur wereldwijd is van cashewnoten? De Vietnamese en Cambodjaanse keuken is gebaseerd op rijst, sojasaus en vissaus (nước mắm). Het kenmerkend aroma is zoet (suiker) en kruidig (serranopeper), op smaak gebracht door munt.
[ITEMADVERTORIAL]
Bang Mi, Pho en Banh Xao zijn traditionele gerechten in heel Vietnam en Cambodja en zijn zeer de moeite waard om een keer te proberen. Een andere, echte Vietnamese lekkernij is tonijn geserveerd in een bananenblad dat verwarmd wordt in een oven. Verder zijn er veel verschillende dumplings te verkrijgen en erg veel kokoslekkernijen, waaronder het zogenoemde Amok. Dit is gebakken vis met kokos en citroengras in een bananenblad.
In vooral Cambodja zijn er op de lokale markten ook een aantal opmerkelijke lokale lekkernijen te vinden, zoals de gefrituurde insecten. Ooit begon men in de tijd van de Rode Khmer deze insecten te eten omdat er hongersnood was door voedseltekorten. Het is vandaag de dag niet alleen een goedkope bron van proteïnen maar het is ook vergelijkbaar met een snack. Zeer bijzondere snacks in Cambodja zijn de gefrituurde vogelspinnen, ook wel Skuon genoemd en dit is dé delicatesse van het land. Ook de gefrituurde sprinkhaan is zeer populair.
De zoetwatervis is in Cambodja ook een wezenlijk bestanddeel van het eten, dankzij het Tonlé Sap-meer. Hierin vangt men onder andere grote meervallen en kleine witvis. De Franse koloniale tijd heeft ook zijn sporen achter gelaten, want stokbrood is het nationale brood van de Cambodjanen. Ook loempia's en lekkere curries zijn heel geliefd.
De Vietnamese koffie is zeer rijk van smaak en erg sterk. Zeker vergeleken met de westerse koffie is de koffie sterk. Thee is de nationale drank. Bovendien is er tegenwoordig ook veel bier te verkrijgen. Angkor is het nationale bier, dat in Sihanoukville wordt gebrouwen en in de meeste restaurants en bars geschonken wordt.
Traditionele muziek
De muziek van Vietnam heeft drie verschillende thema's, overeenkomend met de drie gebieden van Vietnam: Bắc of het noorden, Trung of Centraal, en Nam of het zuiden. De noordelijke klassieke muziek is de oudste van Vietnam en is traditioneel. Deze muziekstroming stamt uit de tijd van de Mongoolse invasies, toen de Vietnamezen een Chinese opera hoogtij vierden. De centrale klassieke muziek vertoont invloeden van de Champacultuur dankzij zijn melancholische melodieën. De zuidelijke muziek heeft een levendig karakter.