Na lange coronajaren snakken we naar een vakantie. Gezondheidsbeperkingen gelden bijna nergens meer in de wereld. Dus pakken we enthousiast onze koffers, niet gehinderd door vlieg- of vakantieschaamte. Het zal dus verwachting druk worden op de Vakantiebeurs, die tot zondag 15 januari in de Utrechtse Jaarbeurs plaatsvindt.
Uit onderzoek van de Vakantiebeurs blijkt dat vakanties zelfs nog meer in trek zijn dan voor de coronacrisis. Nederlanders hebben zich afgelopen jaar namelijk meer op vakanties georiënteerd dan in 2019, toen er nog geen corona was. Vooral kamperen, all-inclusive en autovakanties zijn populair. Volgens het onderzoek blijkt dat de bestemming nu minder belangrijk is dan het thema van de vakantie. Vakantiegangers kiezen bijvoorbeeld voor een vakantieresort of cruise die alleen voor volwassenen is. Of een all-inclusive hotel waar je voor één bedrag alles krijgt wat je wil. Of een yoga- of zeilvakantie.
Vroeger begonnen we na de kerstvakantie met rondkijken voor onze zomervakantie, en boekten we in januari en februari. Maar die dagen zijn voorbij. We wachten steeds langer en boeken steeds vaker een last-minute vakantie. Het is trouwens een fabeltje dat die altijd goedkoper is. Want als hotels en vliegtuigen bijna vol zijn in de gekozen periode, betaal je veel meer dan wanneer je vroeg boekt.
Curaçao is een van de meest gekozen plekken door vakantiegangers. Dit ‘Hollandse’ eiland in de Caribische Zee is altijd als veilig beschouwd, ook toen corona in alle hevigheid rondspookte. Ook het mooie vakantieland Kroatië, dat erg in trek is bij kampeerders, staat in 2023 extra in de belangstelling. En dat geldt ook voor de ‘gouwe ouwe’ vakantietoppers Spanje, Griekenland en Turkije.
Een opvallende nieuwkomer is Albanië, dat toch niet bepaald bekend staat als een toeristenmagneet. Dat komt omdat het populaire tv-programma ‘Wie is de Mol’ er vorig jaar is opgenomen. Egypte doet het ook goed, vooral omdat daar veel all-inclusive hotels te vinden zijn.
Volgens Holland.com, dat het buitenlanders verleidt om in ons land vakantie te vieren, is 80 procent van ons van plan om op vakantie te gaan, en heeft een kwart van de Nederlanders zelfs al een vakantie geboekt. We gaan dit jaar ook meer dan voorheen in eigen land op vakantie. Dat komt omdat we tijdens de coronacrisis noodgedwongen hebben ervaren hoe prachtig Nederland is.
Een domper op de feestvreugde is dat vliegtickets waarschijnlijk een stuk duurder gaan worden. Voor een retourtje naar een Europese stad moet je tussen de 40 en 60 euro extra neertellen, verwacht ABN-Amro, dat er een studie naar heeft gedaan. Dat komt omdat de ticketbelasting sinds 1 januari is verhoogd met 18,50 euro. En omdat vliegmaatschappijen meer moeten betalen voor hun uitstootrechten. Nu hoeven ze nauwelijks te betalen voor de vervuilende CO2-uitstoot van hun vliegtuigen. Maar dat wordt de komende jaren stapsgewijs steeds duurder voor ze. Die kosten zullen ze aan de passagier doorberekenen.