Botbreuken (1)

Fracturen zijn breuken in het bot. Meestal ontstaan deze door een val of een slag met een voorwerp.

Het skelet bestaat uit 206 botten, die het lichaam ondersteunen zodat we kunnen bewegen. Ook worden de inwendige organen door botten beschermd. Soms wordt er te veel druk op een bot uitgeoefend en daardoor kan het bot breken ('een botfractuur'). Fracturen ontstaan meestal als gevolg van een val, een slag met een voorwerp of draaien of buigen van het bot. Wanneer het bot alleen maar gescheurd of gedeeltelijk gebroken is, spreken artsen van een incomplete fractuur.

Een haarscheurtje is een incomplete fractuur, omdat het bot niet helemaal breekt. Haarscheurtjes gaan vaak gepaard met relatief licht letsel. Een groenhoutfractuur is een incomplete fractuur, omdat zo'n fractuur lijkt op breuk in een jonge boomtak. Het bot breekt dan maar aan één kant, zodat het bot ombuigt. Haarscheurtjes en groenhoutfracturen worden meestal met gips behandeld. Daardoor verstart het bot zodat de breuk kan herstellen.

Als het bot in stukken breekt, spreken artsen van een complete fractuur. Een enkelvoudige fractuur is een complete fractuur die het bot in twee stukken breekt. Dit kan een dwarsbreuk zijn (hierbij loopt de breuk dwars door het bot), een schuine breuk (de breuk loopt in een hoek), of een spiraalbreuk (een spiraalvormig gedraaide breuk).

Een meervoudige breuk is een complete fractuur die het bot in meerdere stukken breekt. Zo'n fractuur gaat vaak gepaard met ernstig letsel. Zowel bij enkelvoudige als bij meervoudige fracturen wordt meestal gips aangebracht, dat het bot verstart. Soms worden er schroefpinnen en platen in en op het bot aangebracht.

Een fractuur moet altijd serieus worden genomen. Wanneer je vermoedt dat u een bot hebt gebroken, neem dan onmiddellijk contact op met een arts.

Auteur