De oorzaak van osteoporose
Osteoporose, ook wel botontkalking, komt vooral voor bij ouderen. Ook vrouwen in en na de overgang hebben een vergrote kans. Daarnaast kunnen bepaalde aandoeningen en geneesmiddelen osteoporose veroorzaken.
In Nederland zijn er naar schatting 900.000 mensen met osteoporose. Ongeveer 80 procent van hen weet dit niet. Eén op de drie vrouwen en één op de vijf mannen boven de vijftig krijgt het. Het RIVM verwacht dat er rond 2025 1,4 miljoen mensen met osteoporose zijn. Gelukkig zijn er manier om osteoporose te voorkomen of om klachten te verminderen. Er op tijd bij zijn is dan belangrijk! Gelukkig zijn er manier om osteoporose te voorkomen of om klachten te verminderen. Er op tijd bij zijn is dan belangrijk!
Osteoporose, ook wel botontkalking, komt vooral voor bij ouderen. Ook vrouwen in en na de overgang hebben een vergrote kans. Daarnaast kunnen bepaalde aandoeningen en geneesmiddelen osteoporose veroorzaken.
Osteoporose is een aandoening van het skelet. De botsterkte neemt af door een mindere botdichtheid en een slechtere botstructuur. Het bot wordt dus lichter en zwakker, maar dat kunt u aan de buitenkant niet zien. Maar hoe stelt u de diagnose dan?
U slikt geneesmiddelen natuurlijk om een bepaalde ziekte te voorkomen of behandelen. Toch kan het ook zijn dat u door het gebruiken van een middel, de kans op een andere aandoening weer vergroot. Osteoporose bijvoorbeeld.
Van kinds af aan hoort u al dat u genoeg melk moet drinken voor sterke botten. Niet zo gek, want calcium is onmisbaar voor gezonde botten. Maar u kunt meer doen om de botten te beschermen. Zeker bij osteoporose is een gezonde voeding noodzakelijk.
Naar schatting zijn er in Nederland 800.000 mensen met osteoporose. Ongeveer 70 procent van hen weet dit niet. Een op de vier vrouwen boven de 55 jaar krijgt osteoporose, maar het kan ook mannen treffen. Er zijn gelukkig manieren om osteoporose te voorkomen of klachten te verminderen. Het is daarbij belangrijk om zelf alert te zijn op de signalen.
Een op de drie vrouwen boven de 55 jaar krijgt osteoporose (botontkalking). Van de mannen krijgt één op de acht de aandoening. Osteoporose wordt ook wel een sluipende ziekte genoemd. Heel veel mensen weten niet dat ze het hebben. Hoe kunt u het herkennen? Wij vroegen het professor Willem Lems.
Van bewegen wordt u sterk. En dat geldt niet alleen voor uw spieren, maar ook voor de botten. Vooral sporten die belastend zijn voor het lichaam hebben een positief effect op de gezondheid van de botten. Ook als u al last heeft van botontkalking.
Bij minder sterke botten denkt u al snel aan osteoporose, botontkalking. Het voorstadium hiervan, osteopenie, is minder bekend. Letterlijk betekent osteopenie minder bot. Dat wil niet zeggen dat u minder botten heeft, maar dat de botdichtheid minder is. Er zijn echter nog geen klachten, zoals bij osteoporose.