Zeldzame bijwerking van bisfosfonaten: osteonecrose
Gebruikt u bisfosfonaten voor de behandeling van botontkalking? Deze medicijnen zorgen ervoor dat de botten sterker worden. De meest gebruikte bisfosfonaten zijn alendroninezuur en risedroninezuur. Een zeldzame bijwerking van deze medicijnen is het afsterven van bot in de kaak, ook wel osteonecrose. Hierdoor kunt u verschillende klachten aan het gebit krijgen.
Wat is osteonecrose van de kaak?
Bij osteonecrose sterft het bot af. Als dit gebeurt in de kaak, kan het bot van de kaak bloot komen te liggen. Dit kan pijn, zwelling, ontsteking, (etterende) zweren en losse tanden of kiezen geven. De klachten kunnen maanden tot jaren na het starten met bisfosfonaten ontstaan. Maar ook als u al gestopt bent met deze medicijnen. Het komt vooral voor bij bisfosfonaten die als injectie worden gegeven. Bij tabletten is de kans kleiner. Ook als u bisfosfonaten lang gebruikt is er een grotere kans op osteonecrose.
Hoe ontstaat osteonecrose bij bisfosfonaten?
Bot wordt continu afgebroken en opnieuw opgebouwd. Dit proces heet botombouw. Bisfosfonaten remmen de afbraak van bot, waardoor de botten steviger worden en de kans op botbreuken afneemt. Als de botombouw geremd wordt, kan bot beschadigen. Bisfosfonaten vertragen ook de genezing van mondslijmvlies, waardoor het bot van de kaak bloot kan komen te liggen. Lokale ontstekingen, infecties, minder bloedvaten en een verstoord immuunsysteem spelen mogelijk ook een rol.
Hoe kunt u het voorkomen?
Een goede verzorging van het gebit en de mond verlaagt het risico op osteonecrose. Bezoek ook regelmatig de tandarts voor een controle en poets tweemaal per dag de tanden. Voor mensen met een slecht gebit en mensen met diabetes is het verstandig om eerst een tandartscontrole te doen, voordat ze beginnen met een bisfosfonaat. Vertel ook altijd aan uw tandarts dat u een bisfosfonaat gebruikt. Krijgt u toch last van uw gebit? Neem dan contact op met uw tandarts of arts.
Osteonecrose van het oor
Bisfosfonaten kunnen ook osteonecrose van het oor veroorzaken. Hierbij sterft het bot van de uitwendige gehoorgang af. Dit kan oorpijn, uitscheiding of een oorinfectie geven. Het ontstaat vooral als je bisfosfonaten voor langere tijd gebruikt. Neem bij klachten contact op met uw arts.
Dit artikel is geschreven door Bijwerkingencentrum Lareb. Dit is het Nederlandse meld- en kenniscentrum voor bijwerkingen van medicijnen, vaccins en gezondheidsproducten. Ook is Lareb het kenniscentrum voor medicijngebruik rondom de zwangerschaps- en borstvoedingsperiode: Moeders van Morgen. Om de veiligheid van medicijnen en vaccins te bewaken, verzamelt en analyseert Lareb meldingen van mogelijke bijwerkingen. Daarnaast doet Lareb vragenlijstonderzoeken en verspreidt Lareb kennis over bijwerkingen zo veel mogelijk.