Familie van de mosterdplant
Amsoi is pittig, fris en een tikje bitter. Het zit boordevol vitamine E en calcium. Goed voor de botten dus.
Wat is het?
Amsoi lijkt op groot uitgevallen raapstelen, of een kruising tussen andijvie en Chinese kool. Deze Surinaamse groente komt van oorsprong uit Afrika. De losse bladkool met ruwe, lichtgroene bladeren is verwant aan de mosterdplant en wordt daarom ook weleens Indische mosterd of mosterdkool genoemd. De smaak is pittig, fris en een tikje bitter. Amsoi is familie van paksoi (soi is het Chinese woord voor groente).
Wat zit erin?
Bijna zeven keer zoveel vitamine E als gemiddeld in groenten, en bijna zes keer zoveel calcium. Vitamine E is een antioxidant, die de cellen van het lichaam beschermt. Calcium hebben we nodig voor stevige botten en een sterk gebit.
Waar moet u op letten als u amsoi koopt?
De bladeren moeten er fris uitzien, geen bruine plekken hebben en stevig aanvoelen. U kunt amsoi ook zelf kweken. Zaai tussen half juli en begin september. Als de planten zijn opgekomen, kunt u er meerdere keren van oogsten door telkens wat bladeren eraf te halen. Ze kunnen zelfs tegen vorst.
Hoe bewaart u amsoi?
In de koelkast is de groente enkele dagen houdbaar.
Hoe maakt u het klaar?
Snijd de bladeren in reepjes en eet ze rauw in een salade. U kunt ze ook 8 à 10 minuten koken, roerbakken of smoren. Houd er rekening mee dat amsoi slinkt bij verhitten. Om de aanbevolen 250 gram groenten per persoon op tafel te krijgen, moet u uitgaan van 500 gram rauwe amsoi per persoon.
- Plus Magazine