Een contraverzekering voor mijn lijfrente?

Nu ik bijna 65 jaar word en mijn lijfrentes aflopen, moet ik van de beschikbare sommen een lijfrente kopen voor mijn echtgenote en mijzelf. Is het zinvol om bij de koop van een lijfrente tevens een contraverzekering af te sluiten zodat de som niet aan de verzekeringsmaatschappij vervalt na mijn overlijden?

Een contraverzekering keert aan de verzekeringsnemer het bedrag dat van uw inleg nog niet aan u (en uw echtgenote als langstlevende) is uitgekeerd. In de regel is dat na 70 procent van de looptijd. Om te weten of een contraverzekering de moeite waard is, moet u de kans inschatten dat u en uw echtgenoot binnen de uit te keren periode overlijden.

Stel dat u een tijdelijke oudedagslijfrente koopt voor vijf jaar dan keert de contraverzekering alleen uit wanneer u beide binnen drie en half jaar na afsluiten beide overleden bent. Bij een levenslange lijfrente is vanwege de verschillende leeftijden wat moeilijker een vuistregel te geven.

Als voorbeeld een man van 65 jaar een vrouw van 64 jaar: na ongeveer 10- 11 jaar is 70 procent van de inleg aan u uitgekeerd. Daarna keert de verzekeringsmaatschappij het rendement op de inleg aan u uit.

Acht u de kans klein dat u beide binnen de 70 procent termijn overlijdt en staat naar uw idee dat risico niet in verhouding tot de premie van de contraverzekering, dan lijkt een dergelijke verzekering niet zinvol. Kiest u toch voor een contraverzekering, laat dan de premie door bijvoorbeeld uw kinderen betalen, dan valt de uit te keren som niet in de erfenis. De premie kunt u natuurlijk wel aan de verzekeringsnemer schenken.

Lees meer over pensioen en lijfrente:

  • Hoeveel pensioen krijg ik eigenlijk?
  • Sparen voor pensioen: banksparen of lijfrente?
  • Help, mijn lijfrente valt vrij
  • Belasting en afkoop lijfrente
  • Zo doet u een lijfrente cadeau

 

Bron 
  • geldenrecht.nl