Ook voor jongeren met een verstandelijke handicap komt er een moment dat zij op zichzelf willen wonen. NSGK steunt jaarlijks diverse kleinschalige woonvormen waar jongeren met een handicap zo zelfstandig mogelijk kunnen wonen. Zoals Eigenwijs in Amsterdam.
In woonvorm Eigenwijs wonen zes meiden: Yasemin, Patricia, Debby, Rachida, Melinda en Ellis. Zij hebben een meervoudige handicap: ze zijn zowel lichamelijk als verstandelijk beperkt. Daarom is er altijd een verzorger aanwezig, die ze helpt waar dat nodig is. Zodat de meiden, met hun beperking, zo normaal mogelijk kunnen leven.
Het huis is opgericht door hun ouders, die hun kinderen een veilige en huiselijke woonomgeving wilden bieden, ook als ze er later zelf niet meer zijn. Steeds meer ouders van gehandicapte kinderen nemen deze stap. Zij willen niet dat hun kind opgroeit in een groot instituut in de bossen, maar gewoon midden in de maatschappij, met individuele aandacht en dicht bij hun familie. De oprichting van zo’n huis kan jarenlang duren, en de ouders lopen tegen veel problemen aan. Waar komt het huis te staan, met wie gaat je kind de woning delen, hoe regel je de zorg? En hoewel klenschalige woonvormen vaak goedkoper zijn dan de reguliere zorg, is het vaak lastig om de financiering rond te krijgen.
NSGK helpt deze ouders met geld en goede raad. Bijvoorbeeld met een bijdrage voor opstartkosten, voor het inhuren van deskundigheid of voor het leggen van contacten in de buurt. Zo steunt NSGK jaarlijks honderden projecten die kinderen en jongeren met een handicap helpen om zo volwaardig mogelijk te kunnen leven.
- NSGK